Najnovije vesti

SINDROM MRTVE ZADNJICE JE BOLJKA MNOGIH! Može da pokrene UŽASNE POSLEDICE, a evo kako da ih SPREČITE!
Foto: Profimedia

HAOS U ORGANIZMU

SINDROM MRTVE ZADNJICE JE BOLJKA MNOGIH! Može da pokrene UŽASNE POSLEDICE, a evo kako da ih SPREČITE!

Zdravlje

Dugotrajno sedenje i manjak kretanja loše je po zdravlje i može biti podsticaj za razvoj mnogih bolesti poput dijabetesa. No, postoji jedna nuspojava dugotrajnog sedenja kada zadnjica jednostavno "zaspi", a zove se glutealna amnezija ili "sindrom mrtve zadnjice". To je stanje koje nastaje kada se srednji mišić upali te prestane normalno funkcionisati.

Uzrokuje ga predugo sedenje. To može rezultirati bolovima u kukovima i u donjem delu leđa te problemima s gležnjevima.

foto: Profimedia

"Razna istraživanja su pokazala kako je za ljudsko telo puno kvalitetnije prekinuti smenu od osam sati na poslu i odraditi kraći trening nakon četiri sata s ciljem aktivacije mišića i podsticanja cirkulacije, nego sedeti 8 sati na poslu, još nekoliko u autu i onda otići na duži trening", savetuje fizioterapeut Điano Budimir Bekan.

"Naše telo je adaptivno te upija obrasce kretanja, a kod dugotrajnog sedenja mi našem mozgu sugerišemo da nam glutealni mišići ne trebaju, te se naš mozak kroz celu evoluciju služi principom: koristi ili izgubi", tvrdi.

Ljudi koji pate od sindroma mrtve zadnjice osećaju kao da je taj deo tela "uspavan". To se još naziva i parestezija, a prati ga nenormalan osećaj u telu zbog kompresije ili iritacije živaca. Simptomi parestezije mogu varirati od blagih do težih te mogu biti prolazni ili dugotrajni. Primarni izvor stanja je neaktivnost, a svakodnevno sedenje satima povećava rizik za razvoj tog sindroma.

foto: Profimedia

"Jednostavne vežbe koje možemo koristi u pauzama od posla su penjanje uza stepenice, a dve stepenice u jednom koraku pokrenuće još bolju aktivaciju", savetuje Bekan te dodaje kako je dobro i uzdizanje na stolcu te klasične vežbe poput čučnja i iskoraka, ali je pritom upitna mogućnost izvedbe na radnom mestu.

Dobra vežba je i zadržavanje u položaju polučučnja jer se time statično aktiviraju mišići.

"Svaku od navedenih vežbi potrebno je provoditi u trajanju od jedne minute", kaže te dodaje ukoliko ni te vežbe ne daju rezultat potrebno je napraviti Neurokinetic terapiju, kako bi restartovali uspavane mišiće.

Kako bi smanjili rizik od pojave sindroma mrtve zadnjice postoje i vežbe koje je moguće izvoditi kod kuće.

foto: Profimedia

1. Skok iz čučnja

Nogama stanite malo šire od širine ramena. Čučite pod uglom od 90 stepeni. Iz stog položaja skočite u vazduh i vratite se u položaj čučnja.

2. Bočni koraci s trakama

Gumenu traku za vežbanje postavite malo iznad gležnjeva. Savijte koljena u blagi čučanj. Hodajte bočno deset koraka ulevo pa udesno.

3. Bočni iskorak

Stanite uspravno, zatim iskoračite s levom nogom sa strane tako da se koleno savije pod uglom od 90 stepeni. Desna noga neka ostane ravna uz pod. Ponovite vežbu i s desnom nogom.

Ako dugo sedite i počnete osećati trnce, ustanite i prošetajte. Brza šetnja ili penjanje stepenicama vratiće mišiće u normalan rad.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...