DOKTOR MILOŠ ŽARKOVIĆ O VITAMINU D: Čuva sve od kostiju do srca, a ovo možete da uradite ako vam NEDOSTAJE!
Foto: Shutterstock

SUPERSTAR

DOKTOR MILOŠ ŽARKOVIĆ O VITAMINU D: Čuva sve od kostiju do srca, a ovo možete da uradite ako vam NEDOSTAJE!

Život -

Dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, osteoporoza, multipla skleroza, nespecifični bolovi u mišićima i kostima, depresija, Parkinsonova bolest, demencija, sterilitet i rak uzrokovani su nedostatkom "vitamina sunca"

Ako ste se letos umereno družili sa suncem, uz lep ten dobili ste i jedan veliki poklon: vitamin D! U organizam je stigao pod dejstvom ultraljubičastih zraka, a zadatak mu je da u narednom periodu bude odgovoran za vaše zdravlje. Naučno je dokazano da su svi oni koji imaju dovoljno vitamina D manje skloni naglim promenama raspoloženja, nervozi, depresiji. Pripadnice lepšeg pola će svakako obradovati i činjenica da ih dovoljna količina "vitamina sunca" neće voditi u prejedanje kojem nekad ne mogu da se odupru, a ne znaju pravi razlog zašto im kašika postaje milija od svega drugog. Zato, drage žene, u tanjir stavite hranu koja nosi D oznaku i rešićete svoj problem brže nego što mislite. Ali i u ovom savetu, baš kao u drugim, postoji mala začkoljica: deficit vitamina D je u stalnom porastu i često se mora nadoknađivati suplementima, upozorava prof. dr Miloš Žarković, endokrinolog iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

foto: Privatna Arhiva

MANJAK SVUGDE PRISUTAN - Postoje delovi planete gde je deficit vitamina D prisutan kod čak 80 odsto stanovništva, a računa se da s manjkom ovog dragocenog čuvara organizma živi 64 odsto ljudi. U Evropi se taj procenat kreće oko 58, a slično je i u našim krajevima. Niži je na jugu kontinenta, u regiji Mediterana, jer tamošnja klima podrazumeva veći broj sunčanih dana i mogućnosti da stanovništvo svakodnevno izlaže šake i lice suncu bar 15 minuta.

Kako možemo da se izborimo sa ovim problemom? - Potrebno je da se što više boravi na otvorenom, bez preterivanja u direktnom izlaganju suncu. Treba takođe konzumirati hranu koja sadrži vitamin D, ali je problem što je većina namirnica siromašna ovim vitaminom. Dobra vest je da je prehrambena industrija, u saradnji sa stručnjacima, proširila asortiman proizvoda koji su obogaćeni vitaminom D.

Obogaćeno mleko je odavno prisutno na našem tržištu. - To je odlično jer ovo mleko, inače bogato kalcijumom, u detinjstvu obezbeđuje optimalan unos neophodan za razvoj i očuvanje zdravih kostiju. Odraslim osobama treba više vitamina D, pa mogu da ga nadomeste suplementima uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

POSEDUJE OGROMNU SNAGU Zašto je vitamin D toliko važan? - Važan je zaista za ceo organizam, a pre svega za pomenuto zdravlje kostiju. Ukoliko ga ne posedujemo u dovoljnoj količini, dolazi do njihove razgradnje: kod odraslih se javljaju osteoporoza i osteomalacija, kod najmlađih rahitis.

Koje simptome prvo možemo da primetimo ako nam fali ovaj vitamin? - Kod dece će roditelji prvo primetiti zastoj u rastu, a oni mogu da osećaju kako gube snagu, može da ih muči mišićna slabost, imaju problem s nesanicom.

Kakvi problemi još mogu da budu prisutni? - U radu imunog sistema važan je za sveukupnu otpornost organizma. Zato, ako ga nema u dovoljnoj količini, raste nam pritisak, trpi naš krvotok, srce i čitav kardiovaskularni sistem. Kad je reč o mozgu, bitan je za optimalno održavanje nervnog sistema. Ako ga nema dovoljno, ugrožena je i plodnost, izaziva i povećanu učestalost obolevanja od bolesti štitne žlezde. Pankreas ne može bez vitamina D: neophodan je za lučenje insulina.

BLOKIRA KANCEROGENE ĆELIJE Njegov deficit dovodi i do pojave nekih malignih oboljenja. - Vitamin D može da blokira širenje kancerogenih ćelija. Redovnim uzimanjem vitamina D u tabletama ili kapsulama, uz konsultaciju sa specijalistom, može znatno da se smanji opasnost od razvoja raka pankreasa (uzimanje 400 IU dnevno smanjuje rizik od karcinoma pankreasa za 43%), ali i debelog creva, dojke ili prostate.

Kako se u našem organizmu pretvara u aktivan oblik? - Pretvaraju ga enzimi iz pankreasa, jetra i bubrezi. Putem krvi transportuje se do crevne sluzokože, gde pomaže da se stvore specifične belančevine koje obezbeđuju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, pravilnu mineralizaciju i rast i oblikovanje kostiju. Recimo, tzv. O ili X noge govore nam da ovaj posao nije dobro obavljen jer je zafalilo vitamina D.

DNEVNE POTREBE? - bebe do 12 meseci: 400 IU - deca i odrasli: 600 IU - 70 + godina: 800 IU

NE PRETERUJTE! Kad se sunčate - mirni ste, vaše telo ograničava količinu vitamina D koji proizvodi. Dodaci ishrani su takođe dobrodošli, ali nemojte da preterujete. Prekomerna upotreba vitamina D ima toksično dejstvo: izaziva mučninu, povraćanje, slabost, umanjuje apetit i dovodi do nezdravog gubitka težine. Podizanjem nivoa kalcijuma u krvi, prevelika količina vitamina D može da dovede do problema srčanog ritma, oštećuje bubrege, vodi u dezorijentaciju i konfuziju.

ZA SVAČIJI DŽEP Tuna i sardine su odličan izbor hrane bogate vitaminom D jer za losos, koji se nalazi na prvom mestu, nema svako novca. Zapamtite, dve male sardine mogu da zadovolje 10 odsto dnevnih potreba, filet lososa od 80 g isto toliko. Jedno žumance sadrži 25 internacionalnih jedinica.

OBRATITE PAŽNJU! Od oktobra pa sve do maja na geografskoj širini na kojoj se nalazi Srbija nema dovoljno sunca za stvaranje vitamina D, pa svako treba da se potrudi da ga unosi hranom i preko suplemenata.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track