MOZAK JOJ "CURI" PREMA LEĐIMA, ŽIVI DAN ZA DANOM: Džejd (23) je pre dve godine dobila ZASTRAŠUJUĆU dijagnozu, a ovo je njen SPISAK ŽELJA pre smrti!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA

MOZAK JOJ "CURI" PREMA LEĐIMA, ŽIVI DAN ZA DANOM: Džejd (23) je pre dve godine dobila ZASTRAŠUJUĆU dijagnozu, a ovo je njen SPISAK ŽELJA pre smrti!

Život -

Džejd Dejvis (23) iz Saltaša u Velikoj Britaniji lekari su rekli da može da umre svakog dana. Dijagnostikovali su joj Arnold - Charlijevu malformaciju tipa 1 koja uzrokuje da donji deo mozga klizi prema otvoru u lobanji kroz koju prolazi kičmena moždina.

Umesto da bude unutar lobanje, mozak se proteže u kičmenu moždinu gde stvara pritisak zbog kojeg nema pravilnog protoka moždane tečnosti, a to pak uzrokuje niz zdravstvenih problema.

Dijagnozu je dobila u martu 2017. godine nakon što je zbog meningitisa hitno završila u bolnici. Lekari su napravili MR pretragu i otkrili da je oticanje koje se stvorilo oko njenog mozga zapravo posledica Arnold - Charlijeve malformacije

tipa 1 Od tada do danas je bila na dve operacije.

Hirurzi su uklonili deo lubanje kako bi proširili otvor kroz koji ulazi kičmena moždina i tako smanjili pritisak i omogućili pravilan protok likvora. Međutim, operacije nisu uspele. Objasnili su joj da više ništa ne mogu da urade, da su pokušali sve i više nema dostupnog lečenja koje bi joj moglo pomoći.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

- Bila sam potpuno normalna devojka pre dijagnoze. Probudila sam se jednog jutra s jakom glavoboljom, osećala sam se kao da ne mogu da se krećem, sve me bolelo - prisetila se trenutaka koji su joj promenili život.

Unazad dve godine njeno zdravstveno stanje se pogoršavalo tako da nesrećna devojka svaki dan ima napade, obe ruke joj drhte, dolazi do gubitka vida i to po stotinjak puta na dan. Džejd je nekada obožavala da jaše konje, a sada kaže da vodi bitku u kojoj ne može pobediti.

- Danas mi je deset puta gore od dijagnoze 2017. godine. Imala sam operaciju kojom su uklonili deo lobanje i proširivali otvor kroz koji ulazi kičmena moždina kako bi se smanjio pritisak na nju i omogućio pravilan protok likvora, ali to je samo pogoršalo moje simptome i sada imam te napade. Nema vremenske skale koliko ću dugo živeti s ovakvim stanjem, što mi je najstrašnija stvar u svemu tome - ispričala je Džejd.

Morala je, kaže, da proda svog konja Skaja i to joj je slomilo srce.

- Bio mi je najbolji prijatelj, ali više nisam u stanju da jašem. Ne mogu da radim stvari koje bi normalni 23-godišnjaci radili. U lošijim danima ne mogu da se okupam, oblačim, pa čak ni jedem, moraju da paze na mene. Vrat me boli 24 sata dnevno i potrebna mi je stalna nega - dodala je.

Nakon što joj se stanje pogoršalo i više nije znala koliko dugo bi mogla da živi, Džejn je napisala spisak stvari koje bi volela da uradi pre smrti. Volela bi, kaže, da otputuje na Tajland, skoči iz aviona, ode na Olimpik izložbu konja, upozna Krisa Hadžesa iz serijala 'Ljubavnog ostrva'.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Metro/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track