RAK DOJKE MOŽE DA SE OTKRIJE 5 GODINA PRE PRVIH SIMPTOMA?! Naučnici došli do novih rezultata, ovo će sve promeniti!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

RAK DOJKE MOŽE DA SE OTKRIJE 5 GODINA PRE PRVIH SIMPTOMA?! Naučnici došli do novih rezultata, ovo će sve promeniti!

Život -

Rana detekcija bolesti bi uskoro mogla da dobije sasvim drugačije značenje - kroz analizu krvi namenjenu uočavanju raka dojke, koja bi bolest prepoznala u telu čak pet godina pre pojave bilo kakvih simptoma.

Naime, naučnici sa Univerziteta Notingem su razvili metodu skeniranja krvi koja bi mogla dovesti do radikalnog povećanja šanse za lečenje i smanjenje smrtnosti obolelih od raka dojke.

Takva ekstremno rana detekcija bi definitivno pacijentima i njihovim llekarima dala "bolji start" u borbi s jednom od najčešćih malignih bolesti. Osim toga, mogla bi da bude moćan saveznik rastućem arsenalu "oružja" u borbi s rakom dojke, a koji uključuje i razvoj vakcine protiv nastanka bolesti.

foto: Profimedia

Antigeni i njihova antitela

Antigeni su materije koje proizvode ćelije, uključujući ćelije tumora. Kad antigen dođe u kontakt s drugim ćelijama u telu, imunitet stvara antitelo optimizovano posebno za taj antigen nazvan "auto-antitela".

Tim iz Notingema otkrio je da prisutnost antigena povezanih s tumorima (TAA) predstavlja pouzdan pokazatelj raka. Isto tako, prisustvo auto-antitela antigena je dobar pokazatelj da je antigen, a time i tumor, prisutan.

Istraživači su razvili tehnike skeniranja krvi koje koriste mikroproteine u uočavanju auto-antitela povezanih s rakom dojke. Tim je uspeo da pregleda 40-ak takvih antitela, kao i 27 njih koji nisu povezani s bolešću.

Eksperimenti

Istraživači iz CEAC u Medicinskoj školi u Notingemu uzeli su uzorke krvi od 90 pacijenata s karcinomom dojke nedugo nakon dijagnoze, kao i iz kontrolne grupe od 90 dobrovoljaca koji nisu oboleli od te bolesti.

"Rezultati naše studije pokazali su da karcinom dojke indukuje auto-antitela protiv ploča specifičnih antigena povezanih s tumorom. Uspeli smo da otkrijemo rak sa razumnom tačnošću identifikujući ta autoantitela u krvi", rekla je jedna od autorki studije, Denija Alfanti.

Tim se fokusirao na tri krvna panela, jedan sa 5 TAAs-a, drugi sa 7, a treći 9, a što je veći panel - ispitivanje je bilo tačnije, sa otprilike 37 posto tačnosti dijagnoze raka i 79 posto tačnosti u dijagnozi njegove odsutnosti.

foto: Shutterstock

Napredak

Procenjuje se da bi oko 70 posto žena kod kojih bi rak bio dijagnostikovan u ranom stadijumu bolesti moglo da izbegne hemioterapiju. Ako precizno otkrivanje raka kod otprilike 30 posto pacijenata nije dovoljno dobro za široku upotrebu kao dijagnostički alat, istraživači su ipak optimistični u pogledu rezultata.

"Međutim, ovi rezultati su ohrabrujući i ukazuju na to da je moguće otkriti signal za rani karcinom dojke. Nakon što poboljšamo tačnost testa, tada se otvara mogućnost korišćenja jednostavnog testa krvi za poboljšanje ranog otkrivanja bolesti", ističe Alfatani.

Trenutno je u toku dalje istraživanje sa 800 pacijenata koji se testiraju pomoću panela od devet TAA-ova, a istraživači očekuju da će videti veću preciznost u ovoj vežoj grupi. Ako postoji mogućnost značajnog poboljšanja tačnosti ovog pristupa ranom otkrivanju, koristi bi bile očigledne.

Istraživači procenjuju da bi se uz puno finansiranje, klinička verzija testa mogla razviti za četiri do pet godina.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Big Think/Express.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track