IMATE MNOGO MLADEŽA I U STRAHU STE OD MELANOMA ABCD pravilo primenite svaki mesec i BEZ BRIGE! Evo kad se UKLANJAJU
Foto: Profimedia

Savet lekara

IMATE MNOGO MLADEŽA I U STRAHU STE OD MELANOMA ABCD pravilo primenite svaki mesec i BEZ BRIGE! Evo kad se UKLANJAJU

Život -

Mladeže, zbog sve većeg broja ljudi obolelelih od melanoma (malignog tumora kože), najbolje je redovno pratiti i pregledati kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, a jednom mesečno obaviti samopregle kože i svih mladeža na licu telu, tabanima, dlanovima, kao i nokte.

Samopregled ne zahteva nikakve pripreme niti bilo kakve diskomforne procedure, samo malo vremena. Pacijenti kod samopregleda mogu slediti ABCD pravilo: A – da li je mladež asimetričan B – da li ima nejasne ivice ili nareckane granice C – da li menja boju ili se sastoji iz više boja D – da li je prečnik veći od 6mm.

foto: Shutterstock

Ako pacijent primeti neku promenu u okviru ovog ABDC kriterijuma potrebno je da se obrati plastičnom hirurgu koji će, ukoliko je potrebno, obaviti i dodatni dermoskopski pregled ili će se odlučiti za operaciju i patohistološku verifikaciju

"Hirurški je potrebno ukloniti sve mladeže za koje postoji sumnja na melanom ili izmenjenu melanocitnu aktivnost kao što su atipični i dispalstični mladeži. Jedino hirurški uklonjen, odnosno operisan mladež može biti poslat na patohistološku analizu koja će nakon mikroskopskog i imunohistohemijskog pregleda dati definitivnu dijagnozu", rekla je dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije.

Operacija uklanjanja mladeža je operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i spada u vrstu jednodnevne ili ambulante hirurgije, a sama operacija traje do pola sata. Nakon toga pacijent odlazi kući i vraća se svojim svakodnevnim aktivnostima, osim sportskim aktivnostima koje nisu dozvoljene nakon operacije.

Mladeži se mogu operisati i iz estetskih razloga ako su na uočljivom mestu, na licu i telu, ako su ružnog izgleda, kao i iz praktičnih razloga, često ih povređuju, ili jednostavno pacijentu izazivaju diskomfor ili strah.

foto: Privatna arhiva

Kurir.rs/PDV/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track