Najnovije vesti

OVIH 10 STVARI HITNO IZBACITE IZ KUĆE! Skoro sve ih imate, a pogubne su po ZDRAVLJE! Mnoge su leglo BAKTERIJA!
Foto: Profimedia

OPREZ

OVIH 10 STVARI HITNO IZBACITE IZ KUĆE! Skoro sve ih imate, a pogubne su po ZDRAVLJE! Mnoge su leglo BAKTERIJA!

Zdravlje

Ispraznite kuću od viška stvari i nepotrebnih (starih) predmeta kako biste sebi dali priliku da živite zdravije. Jasno da ne želite da bacite predivan stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte sve posude od čiste plastike koje imate a da na njima stoji oznaka 7 ili "PC", što označava polikarbonat. "Radi se o posudama koje mogu sadržavati BPA (materiju koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta materija izbegava u proizvodnji posuda, ali one stare još mogu da ih sadrže", tvrdi Sonja Lunder, analitičar za Environmental Working Group.

2. Osveživač vazduha

Iako se neki proizvođači hvale da ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osveživači vazduha i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posledice na ljudsko zdravlje.

"Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih hemikalija koje raspršujete po kući" kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvek čista kuća i rešavanje stvari koje uzrokuju neprijatan miris.

foto: Profimedia

3. Zaliha omiljenih napitaka 

Ako do danas to niste učinili, trebalo bi da razmislite razmisliti o promeni navika, posebno ako pokušavate da izgubite višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu Nature ukazuje na to da da određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crevima koje su vrlo važne za zdravlje celog organizma.

4. Stare cipele

Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi trebalo da se menja nakon prešenih 500 kilometra, kaže dr Džejson Karp, autor knjige "Trčanje za žene". Naime, kada se cipele istroše, nisu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za povredu.

5. Stara četkica za zube

Klice i bakterije se lako mogu preneti sa četkice za zube u usta. Četkica koja se ne čuva ispravno, se lako može pretvoriti u skladište malih "napasti". Kako biste sprečili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u "fit formi".

"Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu efikasno da uklone kamenac, a to je ključno za održavanje zubi i desni zdravima", tvrdi stomatološkinja Sebastijana Spriman za Daily Press. Po pravilu bi trebalo da ih menjate na svaka tri do četiri meseca.

foto: Profimedia

6. Bacite staru odeću

Da li ste znali da svakodnevno "kopanje" po ormaru pre posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite da izbegnete ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana.

7. Maskara

Svi znamo da se maskara osuši nakon par meseci, ali verovatno odlažete kupovinu nove jer one mogu biti jako skupe. Ipak, vreme je da odvojite novac za nju jer se na njoj mogu sakupljati razne bakterije koje mogu uzrokovati crvenilo oka, infekcije a retko i slepilo.

foto: Profimedia

8. Ostaci hrane

Kada je obrok gotov, sve ostatke koje ne nameravate da bacite odložite u posude i u frižider. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. Kuhinjski sunđer

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskog sunđera, a najčešće se to razne klice. Stručnjaci savetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korišćenja mogu oprati zajedno s ostatkom veša.

10. Plastične daske za sečenje

Seckanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se rešiti. Kako biste izbegli zdravstvene probleme, stručnjaci savetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja deluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umesto da se šire one će umreti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Ordinacija.hr/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...