DR MIODRAG KRSTIĆ ZA LENU O HELOKOBAKTERIJAMA: Rešite se kolonizatora!
Foto: Profimedia

NAJVEĆI NEPRIJATELJ ŽELUCA

DR MIODRAG KRSTIĆ ZA LENU O HELOKOBAKTERIJAMA: Rešite se kolonizatora!

Život -

Ako niste oprezni, lako može da vas osvoji. Ne pokazuje uvek simptome, ali napada i 12-palačno crevo, izaziva rak. Zato pravac kod gastroenterologa, ne kockajte se zdravlje

Helikobakter pilari nas najlakše i najbrže napada preko prljavih ruku. Ne može se reći da smo baš svi prljavci, ali treba da znate da se ona brčka u čak dve trećine naših želudaca. Verovatno je postala i vaš podstanar!

Kako nam je doskočila i kako najbolje možemo da je se rešimo, jer njeno delovanje nekad nije nimalo naivno, objašnjava prof. dr Miodrag Krstić, specijalista interne medicine, supspecijalista gastroenterologije i hepatologije, dugogodišnji ekspert Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije. - Infekcija helikobakterijom je češća u porodicama koje imaju više članova. Deca se obično zaraze u prvim godinama života, posebno tamo gde higijenske navike nisu na zavidnom nivou. Vole da sa ukućanima podele obrok iz istog tanjira, piju iz iste čaše, spavaju zajedno, ljube se... Isto to čine i s drugarima u vrtiću.

foto: Privatna Arhiva

PERITE REDOVNO RUKE Šta još uzrokuje infekciju? - Uz oralni, fekalni put je takođe zaslužan za povećan broj inficiranih. Treba redovno prati ruke, posebno posle korišćenja toaleta.

Kakve nam sve opasnosti donosi? - Zna se da je helikobakterija najčešći uzrok gastritisa (95 odsto slučajeva), ali i najbitniji uzročnik čira na želucu i 12-palačnom crevu, koji se javlja kao posledica hroničnog gastritisa.

Kako da otkrijemo da li se helikobakter pilori i kod nas naselio? - Dijagnoza se postavlja testiranjem na prisustvo bakterija, nije neophodno za one pacijente koji nemaju nikakve tegobe. Ako su blage, benigne su i bezopasne u 80 odsto slučajeva. Međutim, kod dvadesetak odsto inficiranih osoba bakterija može da izazove mnogo ozbiljnije probleme.

Čime im preti? - Kod njih će, kad-tad, da se razvije čir. Karcinom želuca i debelog creva se javlja kod oko jedan odsto zaraženih.

NE DOZVOLITE RAZVOJ BOLESTI Kako da prepoznamo ova oboljenja? - Bol u trbuhu se često javlja, prisutni su i loš zadah, rana sitost, nadutost... Krvarenje iz digestivnog trakta, gubitak težine veći od pet odsto uz porast trbušne mase, uz druge simptome, upućuju na nastanak raka želuca.

Koje vrste testova treba da uradimo? - Pacijenti koji su čuli za ovu infekciju često se sami odlučuju na testiranje antitelima putem krvi. To im je najjednostavnije, ali ovaj test svakako nije najbolji način za utvrđivanje prisustva helikobakterije. Posebno što posle izlečenja čak 10-15 godina nalaz može da ukaže na postojanje u krvi.

Šta je za pacijenta najsigurnije? - Najbolji načini za utvrđivanje tačne dijagnoze su gastroskopija - uzimanje uzoraka tkiva želuca, tzv. urea - izdisajni test, i test preko stolice pacijenta. Gastroskopija je invazivna analiza, a ove druge neinvazivne - preporučuju se pacijentima mlađim od 50 godina koji nemaju nikakve alarmantne simptome.

NIŠTA BEZ ANTIBIOTIKA Da li antibiotici mogu da reše problem? - Kako je osnovni cilj terapije nestanak infekcije bakterijom heliko pilori, antibiotici su više nego dobrodošli. Terapija se obično sastoji od uzimanja dva antibiotika, traje sedam dana. Međutim, primetno je da je ova bakterija poslednjih godina, kao i sve drugo, dosta evoluirala, a treba savladati i rezistenciju na antibiotike, koja se danas javlja kod trećine pacijenata. Dakle, kompletna farmakološka terapija će dati rezultate posle 10-14 dana tretmana, određuje se za svakog pacijenta individualno.

Šta još pacijenti treba da znaju? - Dok se leče, njihova ishrana bi trebalo da bude bazirana na povrću: na pijacama su prisutni kupus, šargarepa... Dobrodošle su i žitarice od celog zrna, posebno ječam, riba; treba izbegavati meso, posebno roštilj. Dok se uzima terapija, savetuje se i upotreba probiotika kako bi se izbegla dijareja. Inače, izdisajni test treba da se ponovi šest nedelja posle uzimanja terapije i tada ćemo biti sigurni da li smo se rešili infekcije.

SIMPTOMI:

- bol u želucu i crevima - mučnina - povraćanje - gorušica - nadutost - loš zadah - osećaj sitosti - osećaj težine u stomaku - dijareja

ORALNA HIGIJENA JE VEOMA VAŽNA Ako vam se problemi s helikobakterijom vraćaju, morate češće da posećujete stomatologa kako bi eliminisao eventualne upale desni, popravio zube, uklonio kamenac i druge naslage. One su ogroman rezervoar ovih gram-negativnih bakterija spiralnog oblika, uvek neka može da iskoči uprkos agresivnoj terapiji!

OBAVEZNO POSLUŠAJTE! Ne odlažite odlazak kod doktora ako vas muči umor, ako imate dijareju, gorušicu, a posebno ne ako ste primetili da vam je stolica izrazito tamna, neprijatnog mirisa, baš kao i vaš zadah, ako povraćate krv.

OVO TREBA DA ZNATE: - za vreme lečenja nemojte da jedete masnu, slanu, začinjenu, ljutu, prženu hranu - ne koristite propolis dok pijete antibiotike - kod povećane kiselosti želuca pomažu seme lana i sok od krompira (1/2 čaše pre obroka) - kod smanjene kiselosti pomaže sok svežeg kupusa, obnavlja tkivo želuca (1 sat pre obroka 1/2 čaše)

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track