PRAKTIČNI SAVETI: Kako zaštititi decu od kožnih problema
Foto: Profimedia

PRAKTIČNI SAVETI: Kako zaštititi decu od kožnih problema

Život -

Fraza “lice k’o dečije” u našem narodu koristi kako bi se opisalo besprekorno stanje kože. Ipak, za mališane ne mora uvek biti tačna.

Najčešći dečiji problemi sa kožom

Najčešći problemi sa dečijom kožom su oni koje roditelji lako prepoznaju kao što su ujedi insekata, ogrebotine, modrice. Kod beba je pelenska ospa vrlo uobičajena.

Ekcem takođe zna da bude čest pratilac odrastanja. Tu su još i opekotine od sunca kao i bakterijske, virusne i gljivične infekcije, ali i atopijski dermatitits.

Da li se problemi sa dečijom kožom mogu uvek lečiti lekovima koji se kupuju bez recepta

Da, velika većina dečijih kožnih problema rešava se lekovima ili bolje reći mastima i kremama za koje nije neophodan recept lekara. Ipak neka stanja kože zahtevaju lekove na recept. Veoma je važno znati šta se leči kako bi se otpočelo sa odgovarajućom terapijom.

Koji su upozoravajući znaci za opasne kožne probleme?

Svakako, svaka ospa ili promena na koži deteta treba da bude ispitana od strane pedijatra i to bez odlaganja. Posebno promene na koži koje se brzo šire i pogoršavaju. Roditelji takođe treba da znaju da je moguće da dete doživi alergiju ili iritaciju kože izazvanu lekom koji su kupili bez recepta. Loša je ideja isprobavati na dečijoj koži kreme i masti ne znajući ni šta zapravo leče ni kako će dečija koža odreagovati na njih.

Alergije, čest izazivač problema sa kožom

Određeni broj kožnih problema biva izazvan alergijama, tom savremenom bolešću današnjice. Atopijski dermatitis koji zna da donese mnogo muka mladom dečijem dobu, a pokatkad ostaje i stalni pratilac kože odrasle osobe u vidu osetljivosti, hrapave teksture i suvoće. Atopijski dermatitis se najčešće javlja kod osoba koje imaju astmu ili porodičnu istoriju alergija. Sve penušave kupke nisu za decu sa suvom kožom, ekcemom i atopijskim dermatitisom. Naime ove kupke isušuju kožu.

Da li su deca sklonija alergijskim reakcijama na ujede insekata

Dečija koža obično jače, burnije reaguje na ujede insekata nego što je to slučaj kod odraslih. Tipično je da im narastu veće “čvoruge” na mestu ujeda komarca ili pauka. Takođe, budući da se deca rado igraju napolju imaju i više prilike da budu ujedena.

Kako zaštititi decu od problema sa kožom

Na porodičnu istoriju se ne može uticati i ukoliko postoji sklonost da se neko stanje razvije moguće je preduzeti odgovarajuće mere tek sa pojavom simptoma. Ekcemi, atopijski dermatitis, sklonost osipima zahtevaju besprekornu negu i rad na otkrivanju uzroka. Po nekad je dovoljno otkriti namirnicu koja izaziva alergijske reakcije na koži prvo u vidu koprivnjače, a nakon njenog povlačenja na koži ostaje ta specifična hrapava tekstura, svrab i suvoća-atopijski dermatitis. Deci sa ovakvim problemima je najudobnije da ostanu kod kuće pod brižnim nadzorom roditelja. U većini slučajeva, ovo je nemoguće. Roditelji odlaze na posao, a deca su smeštena u vrtićima i predškolskim ustanovama.

Oprema za vrtić za osetljivo dete mora da sadrži ovo

Kako bi se detetu ipak omogućilo da što udobnije provede deo dana van kuće može mu se spakovati lek u vidu masti, kreme ili mleka za kožu koji leči ili ublažava njegov problem. Rančevi za vrtić ne treba da budu minijaturni i atraktivni na izgled kako bi ih mališani sami nosili. Važno je da su funkcionalni i dovoljno prostrani da u njih stane rezervna odeća, omiljena igračka pa i lekić za osetljivu dečiju kožu. Osoblje vrtića će rado primeniti terapiju po vašem uputstvu. Dete će se osećati udobnije ako ne bude moralo da trpi svrab, peckanje ili nešto slično. Često se sa decom boravi van kuće u gostima, na letovanju zimovanju.

Krevetac za dobro isplanirano i udobno spavanje mališana

Dok u svom domu svako zna šta može očekivati, van kuće spavanje može nositi rizik od ujeda pauka. Posebno u vikendicama, planinskim kućama i drugim objektima koji se ne koriste svakodnevno. Kako bi se veoma mala deca zaštitila od ujeda koji često zna da izazove veoma burnu reakciju najbolje je posedovati prenosivi krevetac koji spakovan zauzima prostor u autu kao jedan manji kofer. Dete će tako uvek imati provereno čist prostor za miran san.

Tinejdžerski problemi sa kožom

Kada deca malo odrastu i uđu u fazu puberteta, ostavljaju za sobom probleme mlađeg doba. Sada na scenu stupaju hormonske promene koje se dešavaju u doba puberteta. Kako se unutrašnje stanje organizma uvek očituje na koži, to je udoba puberteta najuočljivije. Tinejdžersko doba je teško samo po sebi i poslednje što mladom čoveku treba su nepravilnosti na licu. Pubertetlije su u svađi sa celim svetom pa i sa svojim izgledom, a kada dobiju bubuljice i mitisere čini im se da baš svi bulje u njih. Ovo je vrlo frustrirajuće ali postoje načini da se stanje popravi.

Akne

Kako dolazi do promena nivoa hormona u organizmu koža reaguje. Neki tinejdžeri dobiju po neku bubuljicu ili drugu vrstu nepravilnosti. To su, reklo bi se, oni srećniji. Kod mladih devojaka ovo se obično dešavaju pred svaki menstrualni ciklus. Kod drugih se na žalost ovo pretvori u hronično stanje zvano akne. Ovo stanje kože manifestuje se kao obilje bubuljica, mitisera i drugih nepravilnosti na koži.

Mitiseri

Mitiseri i bubuljice se obično javljaju na čelu, centralnom delu obraza i u ovom razdoblju su posledica hormonalnog disbalansa. Neki tinejdžeri su prosto preosetljivi na burnu hormonsku aktivnost koja im se odvija u organizmu. Stres koji tinejdžersko doba kao period velikih psihofizičkih promena, ali i način života u ovom razdoblju, mogu biti dodatni razlog za pogoršanje stanje kože pubertetlija.

Kako se leče tinejdžerske akne?

Lekovi za spoljašnju upotrebu na bazi benzoil peroksida su vrlo efikasni u lečenju pubertetskih problema sa kožom. Ipak treba znati da ovi preparati neće ukloniti već nastale ožiljke od pubertetskih akni. Oni blede vrlo sporo a u nekim dramatičnijim slučajevima zauvek ostavljaju trag na koži. Ukoliko dete ima velike, duboke promene na koži koje ne retko mogu ostaviti i ožiljke ili prosto ne reaguju na preparate na bazi benzoil peroksida, predlaže se odlazak kod dermatologa. Pod stručnim nadzorom dermatolog će ispitati uzroke, možda i prisustvo bakterijske infekcije i odrediti najefikasniji lek za specifičan problem. Takođe, dermatolog će preporučiti i najnežnije preparate za održavanje higijene i negu kože tokom ovog osetljivog životnog doba deteta. Roditelji treba da znaju da i najčistija koža njihovog tinejdžera može biti posuta aknama i mitiserima. Samo čišćenje kože nije dovoljno.

Zaštita dečije kože od sunca

Podaci govore da se 80 % od ukupne izloženosti suncu tokom života dešava tokom detinjstva. Kako bi se osetljiva dečija koža zaštitila od pogubnog delovanja UV zraka ,potrebno je ograničiti dečije aktivnosti napolju tako da budu sklonjena sa sunca u najtoplijem delu dana između 10-14h. Za svaki boravak napolju deca treba da budu zaštićena preparatom koji sadrži SP faktor najmanje 15.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track