AGENCIJA ZA LEKOVE NEMA SAZNANJA DA JE PARACETAMOL ŠTETAN: Lek koji se daje deci kada imaju TEMPERATURU ipak je bezbedan
Ilustracija, Foto: Shutter

POTVRĐENO

AGENCIJA ZA LEKOVE NEMA SAZNANJA DA JE PARACETAMOL ŠTETAN: Lek koji se daje deci kada imaju TEMPERATURU ipak je bezbedan

Život -

Pre nekoliko dana paracetamol je, bez mišljenja stručnjaka i nadležnih iz Agencije za lekove i drugih službi koje su plaćene da brinu o kvalitetu medikamenata, stavljen na optuženičku klupu i pripisano mu je da je kancerogen. Iskusni lekar, dečji pulmolog upozorio je posredstvom medija roditelje da lek koji ga sadrži nikako ne sme da bude davan deci kada imaju vrlo visoku temperaturu. Pominjao je svoja saznanja da je u Kaliforniji paracetamol stavljen na „crnu listu” a uz to je, po doktorovoj tvrdnji „jako opasan jer oštećuje jetru i mozak”. Umesto paracetamola pomenuo je brufen, ali generalno, prema njegovim rečima najbolje bi bilo ne skidati temperaturu ili to činiti nekim „seljačkim metodama”.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, kao nadležna državna institucija u Republici Srbiji za izdavanje dozvola ali i praćenje bezbednosti lekova, nema nikakve formalne informacije da su pokrenute nove bezbednosne mere za medikamente koji sadrže paracetamol – naglašava Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije koga je Politika zamolila za objašnjenje.

Prema njegovim rečima agencija kontinuirano prati najnovija saznanja i razmenjuje informacije sa drugim regulatornim telima i referentnim međunarodnim organizacijama pa bi zato sigurno bila i prva adresa na koju bi stigao bilo koji alert za lek s obzirom na to da agencija pokreće i blagovremeno sprovodi regulatorne mere koje se odnose na bezbednu primenu lekova ukoliko su one potrebne.

Ilustracija
Ilustracija foto: Shutter

Kurir.rs//013info.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track