POBOLJŠAJTE KOMPLETNO ZDRAVSTVENO STANJE: Šta je ketoza zapravo i kako keto dijeta deluje
Foto: Profimedia

POBOLJŠAJTE KOMPLETNO ZDRAVSTVENO STANJE: Šta je ketoza zapravo i kako keto dijeta deluje

Život -

Kako bismo došli do željene kilaže potrebno je da vežbamo i budemo fizički aktivni, ali da uz to povedemo računa o namirnicama koje unosimo u svoj organizam. Prva asocijacija na zdravu ishranu su dijete. Pojam dijete ne odnosi se samo na ishranu koja za cilj ima mršavljenje, već i poboljšanje kompletnog zdravstvenog stanja.

Kada je reč o načinu ishrane baziranog na pospešivanju zdravlja čitavog organizma u poslednje vreme se posebno izdvaja keto dijeta.

Mnogi su već čuli za nju, neki su dobili preporuku da baš na ovaj način rade na svojoj kilaži i zdravlju, međutim, ima i onih koji još uvek nisu sigurni šta je to ketoza, ketoni i ostali pojmovi koji se vezuju za keto ishranu.

Kako biste znali da li je keto dijeta nešto što bi trebalo da probate, potrebno je da saznate kako funkcioniše, i šta je to važno znati prilikom praktikovanja ove životne navike. Odgovore na ova i slična pitanja pronaći ćete u ovom tekstu.

Ketoza - objašnjenje pojma i njen uticaj na mršavljenje

Ketoza predstavlja stanje u kome naše telo za svoje energetske potrebe troši masti skladištene u našem organizumu, umesto glukoze. Na ovaj način, gorivo organizma prestaju da budu ugljeni hidrati, a tu ulogu preuzimaju nataložene masti u telu, koje se na ovaj način sagorevaju. Dakle, tako mršavimo.

Topljenje masnih naslaga nastaje tako što jetra razgrađuje masti na hemijska jedinjenja koja se nazivaju ketoni i ispušta ih u krvotok. Tada naš organizam koristi ketone kao izvor enegrije. Ketoza kao stanje nastaje onda kada su ketoni veći od 0.5mmol/L ali ne i veći od 7mmol/L.

Kako telo dovesti u stanje ketoze?

Naša tela na dnevnom nivou proizvede oko 0.1 - 0.2 mmol/L ketona. Međutim, oni ostaju neiskorišćeni kao gorivo, s obzirom na naše životne navike. Ako ne bismo jeli četiri sata pre spavanja, i ukoliko bismo spavali oko osam sati, ujutru bi nivo ketona počeo da raste i na taj način bi naše telo ketonima zamenilo glukozu, koju inače koristi kako bi obezbedilo energiju.

Ono što treba znati jeste da ketoza ne dolazi kod svih u isto vreme. Princip na kome se zasniva mršavljenje putem keto dijete je jednak za sve, ali koliko će biti potrebno vremena da se kod nas razvije zavisi od mnogo individualnih faktora koji utiču na organizam. Takođe, iako princip ishrane sa smanjenim unosom ugljenih hidrata jeste zdrav, sa keto dijetom dolaze i određeni rizici, zato treba pratiti svoj organizam.

Šta su ketoni i kako ih naše telo koristi?

Ketoni ili ketonska tela su hemijska jedinjenja koja predstavljaju izvor energije koje ljudsko telo može koristiti isto kao glukozu (šećer u krvi). Oni nastaju razlaganjem masnih kiselina, a masne kiseline nastaju razlaganjem triglicerida. Trigliceridi se sastoje od glicerola i tri lanca masnih kiselina. Masne kiseline predstavljaju izvor energije našeg tela, koje ono svakodnevno koristi. Srce je organ koji neprestano radi, samim tim procentualno troši najviše masne kiseline, oko 70%.

Ono što je važno jeste da svi organi u ljudskom telu mogu koristiti ketone kao izvor enegije. Po tom principu i funkcioniše keto dijeta. Osim što daju energiju, ketoni su genetski regulator, a u povećanom obimu stimulišu prozivodnju proteina koji su vrlo korisni, što su dodatni pozitivni efekti keto ishrane.

Kako izmeriti ketone?

Postoje tri načina merenja ketona - direktno u krvi, prilikom izdisanja, i merenje u urinu. Najčešća metoda je merenje u urinu, jer je ona najisplativija i prilično tačna metoda. Merenje se vrši tako što se određuje koncentracija acetoacetila u urinu. Rezultati mogu da izostanu ukoliko se nalazite u veoma blagom stanju ketoze, međutim ukoliko je vaš nivo ketona iznad 0.5mmol/L, ova metoda će uspeti da zabeleži rezultat.

Razilka između ketoze i keto acidoze

Princip keto dijete kada smanjenim unosom ugljenih hidrata dovodimo svoje telo u stanje ketoze, prilikom koje naš organizam troši masne naslage, umesto glukoze, primenljiv je kod zdravih ljudi. Zato je važno napraviti razliku između ketoze i keto acidoze, ukoliko želimo da primenjujemo savete o ishrani ove popularne dijete.

Keto acidoza je stanje nelečenog dijabetisa, kada zbog nedostatka insulina i ekstremno povećane količine glukagona telo počinje da razlaže velike količine masti praveći izuzetno veliku količinu ketona, veću od 7-8mmol/L.

Ako je naš organizam zdrav, sve i da gladujemo danima nivo ketona u telu neće preći 5-6mmol/L. Dijabetičarsku keto acidozu karakteriše i povišen nivo šećera u krvi i upravo je povećana koncentracija šećera u krvi opasna i utiče na oštećenje organa.

Razumevanje pojmova koji se vezuju za princip funkcionisanja ketogene dijete, pomoći će vam u njenoj pravilnoj primeni. S obzirom da je ovaj način ishrane više od dijete, odnosno način života, njegov cilj nije samo mršavljenje već opšte zdravlje vašeg tela. Zato se oko primene keto dijete možete konsultovati i sa nutricionistom i lekarom, a onda je uspešno primeniti i uživati u rezultatima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track