DR MARIJA BALKOVIĆ ZA LENU: Izgubili ste kosu? Ne očajavajte!
Foto: Shutterstock

ODLIČNO REŠENJE

DR MARIJA BALKOVIĆ ZA LENU: Izgubili ste kosu? Ne očajavajte!

Život -

U rukama iskusnog hirurga FUE ne ostavlja primetne tragove intervencije. Bez skalpela, rezova i ožiljaka, minimalno invazivnom metodom u lokalnoj anesteziji, vaša kosa ponovo može da postane bujna.

Muški tip gubitka kose je najčešća indikacija za intervenciju koja podrazumeva transplantaciju ili restauraciju kose. Niko ne voli pod nož, pa je za pripadnike jačeg pola, koji su po pravilu veći cmizdravci od žena kada im lekar pomene skalpel, odlična vest što do starog ili željenog izgleda mogu da dođu za tili čas, minimalno invazivnom metodom. Bockanjem se sve rešava!

- Ponekad je potrebno više od jedne procedure da bi se dobila željena gustina i pokrivenost, ali nema onoga koga ne obraduje krajnji rezultat. Najčešća indikacija za ovu modernu intervenciju je muški tip ćelavosti (androgenetska alopecija), ali se uspešno koristi i kod gubitka kose kod pripadnica lepšeg pola, za rekonstrukciju obrva, trepavica, brade, pokrivanje ožiljaka... - objašnjava specijalno za čitaoce Lene prednosti najnovije FUE PRECISE procedure dr Marija Balković, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, međunarodni ekspert u oblasti transplantacije kose.

foto: Privatna Arhiva

SAM SVOJ DONOR Za početak, da razbijemo strah kod muškaraca. - To nije teško. Za kreiranje mesta bez dlaka koriste se mikroiglice, a ne skalpeli. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, nije bolna, krajnje je komforna i ima neuporedivo bolje rezultate.

Zašto su još mikroiglice bolje rešenje? - Korišćenje mikroiglica omogućava normalan rast kose i ne ostavlja tragove procedure na koži. Poznato je da hirurška intervencija skalpelom može da rezultira izgledom pomorandžine kore ili usecima na koži, pa su se posle nje mnogi muškarci kajali što su uopšte pristajali da na ovaj način pokušaju da dođu do kose.

Ko su donori kose? - To su upravo sami pacijenti. Iz njihove potiljačne i bočne regije poglavine se presađuje kosa, jer to su zone u kojima folikuli ostaju do kraja života zato što nisu osetljivi na hormonski uticaj.

Kako se premeštaju tamo gde treba? - Pre svega, za to je potrebna izuzetna veština. Ne sme se dozvoliti ni minimalno oštećenje korena dlake. Svaka dlaka se pojedinačno uzima mikrohirurškim instrumentima (ekstrakcija), prečnika od 0,6 do 1 mm, a ekspert bira one koje će najviše odgovarati za restauraciju kose u regiji gde je proređena ili nedostaje. U isto vreme se vodi računa da donorska površina ostane očuvana.

POBEĐUJU NAJBOLJI Da li se odmah "utapaju"? - Ne. Svaki transplantat se obrađuje: pregleda se pod mikroskopom, izdvoje se najbolji, izbroje, sortiraju prema tipu i debljini i tek se posle toga pripremaju za usađivanje.

Kako se obavlja plasiranje folikula dlake? - Ubacuju se mikroubodima u željenu regiju pomoću specijalno dizajniranih implantera. Kod ovog postupka izuzetno je važno da se precizno odredi dubina. Očuvana krvna snabdevenost tkiva tako će omogućiti prihvatanje čak i veoma gusto plasiranih folikula, a kosa će normalno rasti.

Može li sve to da se obavi u jednom danu? - Sve zavisi od karakteristika kose koja se donira, odnosno od njene prirodne gustine, prečnika dlake, oblika, boje, kvaliteta kože, ali i od područja koje treba da se pokrije. Uglavnom se presađuje 5.000 folikula u jednom danu, pod uvećanjem od dva i po do sedam puta.

SAMO NAPRED Sve to upućuje na detaljnu analizu... - ... i planiranje i potpuno individualan pristup pri izvođenju same procedure.

Koja je najveća prednost FUE PRECISE metode? - Samo ime kaže da je izuzetno precizna, ne dovodi do oštećenja nervnog i vaskularnog sistema kože, što je preduslov za budući normalan rast kose. Dakle, dobija se maksimalno efikasan učinak, trajan rezultat, uz minimalno invazivan zahvat!

Imate li još neku poruku za čitaoce Lene? - Treba da imaju realna očekivanja u smislu željene gustine i pokrivenosti i dobiće rezultat kakav su želeli. Samo napred!

DA LI STE ZNALI... 1 cm mesečno raste kosa tokom anagene faze, koja traje od tri do pet godina i zato je dugačka (anagena faza) 30-45 dana rastu dlake ruku, nogu, trepavica, obrva i zato su kratke; 84% naših dlaka je u ovoj fazi 1-3 nedelje traje period prestanka rasta dlaka, folikuli se pripremaju za mirovanje; 2% dlaka je u ovoj fazi (katagena faza) 3-4 meseca potrebna su dlaci da se potpuno odvoji od svog korena i otpadne - 14% naših dlaka je u ovoj fazi (telogena faza).

ŠTA UTIČE NA GUBITAK KOSE 1. GENETSKI FAKTOR - Više je nego očigledan, ali iako su sprovedena brojna istraživanja, geni odgovorni za tzv. muški gubitak kose nisu izolovani u potpunosti. Zato i ne postoji genetski inženjering koji bi sprečio gubitak kose. 2. HORMONI - Enzim 5 alfa R2 (uz 5 alfa R1) igra dominantnu ulogu kod gubitka kose. Može da se blokira. 3. GODIŠTE - Gubitak kose je individualan, zavisi od genetske predisponiranosti i nivoa hormona. S godinama ipak ukupni volumen kose opada. 4. STRES - Utiče na celokupno stanje našeg organizma, pa i na gubitak kose.

PUT DO PRIRODNOG IZGLEDA Svaka regija poglavine ima svoje specifičnosti, a kod FUE PRECISE procedure ugao, pravac i orijentacija pri implantaciji su izuzetno precizni: prate se varijacije u gustini kose, posebno se vodi računa o rasporedu dlaka, što zavisi od njihovog oblika i debljine. Prednja linija kose izgleda potpuno prirodno jer se u nju plasiraju samo najtanje dlake, nikada u ravnoj liniji, prema obliku glave i lica.

(Branka Mitrović, Foto: Shuttertsock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track