Zlatne ruke srpskih hirurga
Foto: Jelena Obradovic

Ekskluzivno: Dr Kurir u operacionoj sali Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije

Zlatne ruke srpskih hirurga

Život -
Prof. dr Vladimir Đukić sa svojim timom iz želuca izvadio maligni tumor veličine pesnice

Hirurzi peru ruke. Muškarac od 50 godina leži na stolu pod anestezijom. Iz Brčkog je. Tamošnji lekari nisu mogli da ga operišu. Ima rak na želucu, gde se nalazi tumor veličine pesnice. A slabo mu je srce. Uputili su ga prof. dr Vladimiru Đukiću, direktoru Urgentnog centra, jednom od naših najboljih hirurga.

On je brzo okupio svoj tim. Operacija je trajala tri i po sata. Život mu je spasen. Dok otvara pacijenta, dr Đukić objašnjava za Dr Kurir da je tumor rastao ispod jednjaka.

Hranio se preko krvnih sudova želuca. Kako bismo spasili život pacijentu, moraćemo da izvadimo taj organ. Povezaćemo jednjak direktno s tankim crevom. Tim putem će da ide hrana. Čoveku to neće smetati u svakodnevnom životu i moći će normalno da se hrani priča prof. dr Đukić dok odseca delove tumora. U njegovom timu su još petorica hirurga, anesteziološka ekipa i dve instrumentarke. Svakog dana oni urade nekoliko takvih operacija. U sali slušaju muziku i povremeno se šale.

Ovaj tumor je baš jak! Srećom, meni neće biti problem da ga izvučem iz stomaka šaljivo kaže dr Djukić, dok ekipa pažljivo prati svaki njegov pokret.Na preko 30 stepeni skoro svi su mokri od znoja. Što od napora, što zbog pokvarene klime. Klima u operacionoj sali već duže vreme je pokvarena. Nikako da je poprave. To ne utiče na sterilnost instrumenata, a mi smo se već navikli i radimo bez problema na ovakvoj vrućini. Životi pacijenata ne mogu da čekaju kaže jedan od lekara iz tima.Polako se operacija bliži kraju. Kada bolesnika budu probudili iz anestezije, nastaviće svoj život tamo gde ga je bolest prekinula. A hirurzi posle ovakvih operacija malo odmaraju, pa se ponovo vraćaju u salu. Svakog dana u Urgentnom centru se obavi 15 do 20 operacija.

U porastu tumori debelog creva

Tumori debelog creva, najčešće sa zapletenim crevima, kod nas su u porastu. Tokom 2011. godine u Urgentnom centru izvršeno je 800 takvih operacija. Posle toga slede tumori želuca i gušterače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track