ŠTETNOST IBUPROFENA ZASAD NIJE POTVRĐENA! SZO prikuplja dokaze, a evo šta je ključno za brže ozdravljenje
Foto: Profimedia

SZO

ŠTETNOST IBUPROFENA ZASAD NIJE POTVRĐENA! SZO prikuplja dokaze, a evo šta je ključno za brže ozdravljenje

Život -

Kada neko završi u karantinu zbog toga što je zaražen korona virusom, to znači da mu trenutno ne treba bolničko lečenje, ali to nikako ne znači da on ne treba da prati svoje zdravstveno stanje, konsultuje se s lekarima i pije odgovarajuće lekove i suplemente.

Tim povodom se na društvenim mrežama i u javnosti pokrenula polemika: da li ili ne ibuprofen, lek koji pod raznim drugim nazivima pije i veliki broj ljudi u Srbiji, šteti kada se lečimo od korona virusa?

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Kristijan Lindmejer rekao je novinarima u Ženevi da stručnjaci UN-ove zdravstvene agencije "to istražuju kako bi dali dalje smernice", preneo je AFP.

- U međuvremenu, preporučujemo upotrebu paracetamola, a ne ibuprofena kao leka - rekao je Lindmajer, prenosi AFP.

Dodao je da ako su ibuprofen "propisali zdravstveni radnici, onda je to naravno na njima".

SZO upravo raspravljala o toj temi

Marijan Ivanuš, direktora Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, rekao je da "detaljnog i konačnog odgovora na to pitanje nema još uvek".

- Upravo smo završili telefonsku konferenciju i jedno od pitanja je bilo baš vezano za ibuprofen. Jako je teško kada se pojavi određena informacija za novu bolest dokazati da li je to istina ili laž. Za sada SZO prikuplja dokaze i kada budu imali zvaničan odgovor, izaći će sa njim - istakao je Ivanuša.

Priča na ovu temu je krenula kada je portal “thelocal.fr” objavio odgovore francuskog ministra zdravlja i njegov savet da se izbegava ibuprofen ako je neko zaražen korona virusom.

Francuski ministar zdravlja upozorio je javnost da upotreba ibuprofena otežava stanje u slučaju infekcije korona virusom.

- U slučaju povišene temperature uzimati paracetamol. Ako ste uzimali ibuprofene, najbolje je da konsultujete svog lekara - napisao je ministar na Tviteru.

Ipak, mnogi se nisu složili s tim, a engleski istraživači demantovali su francuskog ministra zdravlja. S tim da nije dokazano da ibuprofen šteti zaraženima korona virusom složila se i naša sagovornica.

- Istraživala sam dosta na tu temu i sve što mogu da kažem jeste da je u pitanju lažna vest. Jednostavno, kratko je vreme da se dokaže da i ibuprofen i paracetamol na bilo koji način štete lečenju korona virusa - objašnjava primarijus doktor Tanja Radosavljević, pulmolog, koja je dugo radila na Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra u Nišu, a kasnije i na Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničkog centra Srbije kao lekar specijalista pneumofiziolog.

Ona dodaje da ni Kinezi kao svakako najiskusniji u lečenju korona virusa nisu potvrdili glasine koje sada kruže internetom o štetnom dejstvu ibuprofena.

- Ovo što se dešava oko ibuprofena je najbolji pokazatelj zašto se ne treba oslanjati na bilo šta što nije zvanična preporuka zvaničnih stručnih tela i organizacija. Francuski ministar zdravlja je ovo preporučio, a nemačko ministarstvo zdravlja ga je demantovalo - napisao je i pulmoglog Srđan Lukić za koga mediji navode da sada radi u Sloveniji.

foto: Profimedia

Šta da koriste zaraženi kod kuće?

Ipak, ko se nalazi u karantinu kao zaražen korona virusom mora da obrati pažnju prvenstveno na imunitet, kaže naša sagovornica.

- Ne postoji dokazani lek protiv korona virusa, zato je važno da se se prvenstveno vodi računa o jačanju imuniteta - objašnjava doktorka Radosavljević. Ona je istakla da jačanje imuniteta treba da ide i na prirodan način i kroz suplemente.

- Koristite med, matični mleč, pa i suplemente i dodatke ishrani - kaže doktorka iako je ona prvenstveno za prirodan unos putem hrane i dodaje da je od virusa najbolja odbrana cink.

- Cinka, prema njenim rečima, ima u hrani koja nam je svakodnevno dostupna: u mesu, pilećem i ćurećem, zatim u jajima i mlečnim proizvodima, takođe u integralnom brašnu, sirevima.

foto: Dragana Udovičić

- Važno je i da koriste vitamin C koji se nalazi u argumima, ali i da piju dosta tečnosti, jer je telo sklono dehidrataciji - kaže primarijus doktor Tanja Radosavljević ističući da je jedna od najvažnijih stvari za imunitet dobar san.

S njom se složio i epidemiolog dr Predrag Kon koji je u našem timu za sprečavanje korona virusa.

Upitan za mere borbe protiv korona virusa, dr Kon je objasnio da je najvažnije mirovanje.

- Mirovanje i što više sna. Dobra ishrana, dakle da se zdravo hranimo i pazimo na imunitet, a što se tiče čajeva, to ne može smetati - rekao je ovaj stručnjak.

foto: Profimedia, Shutterstock

kurir.rs/blic/Nikolina Govoruša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track