ZABLUDE KOJE KRUŽE O KORONA VIRUSU: Internet preplavili saveti koje ne treba da slušate!
Foto: Shutterstock

PAZITE

ZABLUDE KOJE KRUŽE O KORONA VIRUSU: Internet preplavili saveti koje ne treba da slušate!

Život -

Otkako je proglašena pandemija, internet su preplavili razni saveti i preporuke osoba koje nisu ni najmanje stručne.

Iako su neki od mnogobrojnih saveta koje možete naći na svim društvenim mrežama i portalima bezopasni, pojedini ipak mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

Donosimo vam nekoliko saveta koje nikako ne smete da sledite.

Beli luk kao lek

Mnogi korisnici društvenih mreža govore da bi trebalo da jedemo beli luk i da je on jedan od moćnijih lekova protiv virusa. Istina je da je beli luk odličan za mnoge tegobe i jačanje imuniteta, ali se nikako ne može smatrati lekom protiv korone.

foto: Shutterstock

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kažu da, iako se radi o zdravoj hrani koja može da poseduje izvesna antimikrobska svojstva, ne postoje dokazi da konzumiranje belog luka može da zaštiti ljude od novog koronavirusa.

Znamo da konzumiranje voća i povrća i uzimanje vode može da bude dobro za zdravlje. Međutim, nema dokaza da će neka konkretna hrana pomoći u borbi protiv ovog virusa, jednoglasni su doktori.

Minerali

foto: Shutterstock

Lek za koronavirus još nije napravljen, pa tako svi oni lekovi koji se reklamiraju mogu ozbiljno da ugroze vaše zdravlje. Jutjuber Džordan Sejter je pokušao da prevari ljude prodajući im lek pod imenom „čudotvorni minerali“. Zdravstvene ustanove mnogih zemalja su izdale zvanična upozorenja da se ovaj i slični lekovi nikako ne kupuju.

Uzimanje vode nasvakih 15 minuta

Jedan post, koji su kopirali i podelili brojni korisnici Fejsbuka, citira izvesnog „japanskog doktora“ koji preporučuje uzimanje vode na svakih 15 minuta. Ovo navodno ispira bilo kakav virus iz usta.

foto: Shutterstock

Stručnjaci, međutim, tvrde da nema nikakvih dokaza da to pomaže. Virusi iz vazduha ulaze u telo preko respiratornog trakta kad ih udahnete, pa čak ni stalno uzimanje vode neće sprečiti da se zarazite. Ipak, uzimanje vode i stalno hidriranje se generalno smatraju dobrim medicinskim savetom.

Izlaganje suncu

Mnogi tvrde da toplota ubija virus, pa se preporučuje ispijanje vruće vode, kupanje u vrelim kupkama ili upotreba fena. U jednoj objavi, koju su kopirali i podelili korisnici društvenih mreža iz različitih zemalja - i koja je lažno pripisana Unicefu - tvrdi se da uzimanje vruće vode i izlaganje suncu ubija virus.

foto: Shutterstock

Znamo da virus gripa ne opstaje dugo izvan tela tokom leta, ali još ne znamo kako toplota deluje na novi koronavirus. Jednom kad virus uđe u vaše telo, ne postoji način da se on ubije, vaše telo naprosto mora da se izbori s njim. Izvan tela, da biste uništili virus, potrebne su temperature od oko 60 stepeni, što je mnogo toplije od bilo koje kupke ili saune. Pranje posteljine ili peškira na 60 stepeni jeste dobra ideja jer to može da ubije virus koji se zadržao u tkanini. Ali nije dobra opcija za pranje kože.

Kurir.rs/Stil/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track