STRAŠNO OTKRIĆE ITALIJANSKIH INFEKTOLOGA: Korona virus je aktivan i u SUZAMA zaraženih i do 27 dana
Foto: Profimedia

oči i izvor zaraze!

STRAŠNO OTKRIĆE ITALIJANSKIH INFEKTOLOGA: Korona virus je aktivan i u SUZAMA zaraženih i do 27 dana

Život -

Tri sedmice nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa su negativni na COVID19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije

Virus Sars-Cov-2, koji je odgovoran za pandemiju Covid-19, aktivan i u suzama zarazenih pacijenata, pozakazalo je istraživanja Nacionalnog Instituta za Infektivne Bolesti Spalancana”, u Rimu, a objavljeni u časopisu “Annals of Internal Medicine”.

foto: Profimedia

Polazeći od brisa uzetog iz oka zaraženog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on može razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, već i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su došli italijanski lekari, prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Ovo istraživanje pokazuje da oči nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u telo, već i potencijalni izvor zaraze”, komentarisala je Konćeta Kastileti voditeljka operativne jedinice u laboratoriji klinike Spalanzani u Rimu.

Otkriće je potvrdilo da je neophodno obezbijediti odgovarajuća zaštitna sredstava i za ljekare oftamologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od rizika zarazom virusom korona.

Istraživanje je potvrdilo da brisevi oka mogu biti pozitivni na infekciju virus i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

Tri sedmice nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, su negativni na COVID19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije.

Biće potrebno dalje istraživanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

"Ovo je još jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavajući da otkrijemo komplikovanu tajnu ovoga virusa" rekla je generalna direktorka Spalancanija Marta Branka.

foto: Profimedia

kurir.rs/tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track