VLASNICI KUĆNIH LJUBIMACA ZABRINUTI: Domaće mačke mogu se zaraziti KORONA VIRUSOM, a evo šta treba da radite!
Foto: Profimedia

NE NAPUŠTAJTE IH, POKUŠAJTE OVO

VLASNICI KUĆNIH LJUBIMACA ZABRINUTI: Domaće mačke mogu se zaraziti KORONA VIRUSOM, a evo šta treba da radite!

Život -

Vlasnike kućnih ljubimaca dugo je brinulo da li oni mogu oboleti od korona virusa, ali sada je potvrđeno: domaće mačke mogu biti zaražene i pokazavati simptome korona virusa.

Kako je navedeno, dve mačke kućni ljubimci u državi Njujork bile su pozitivne na testu na koronu, nakon što su pokazale blage respiratorne tegobe, saopštili su Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

foto: Shutterstock

Dve mačke nisu bile kod iste porodice. Nije potvrđeno da je iko od ljudi koji su živeli sa prvom mačkom bolestan od korona virusa, pa se smatra da ga je mačka dobila od člana domaćinstva koji je bio bez simptoma ili od nekoga izvan njihove kuće.

CDC i USDA pozvali su ljude da ne napuštaju svoje ljubimce, jer, kako je istaknuto, "nema dokaza da kućni ljubimci imaju ulogu u širenju virusa u SAD". Umesto toga, oni preporučuju držanje mačaka u zatvorenim prostorima gde je to moguće. Ovo nisu prve životinje u SAD koje su zaražene korona virusom. Ranije je tigar u zoološkom vrtu u Njujorku bio pozitivan na testu na koronu.

Takođe, jedna mačka u Hong Kongu je krajem marta bila zarazena korona virusom, ali nije pokazivala simptome.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track