Najnovije vesti

SLUČAJ KOJI ĆE VAM OTVORITI OČI! Frizerka pozitivna na KOVID-19 uslužila 140 žena, ali NIJEDNU nije zarazila! Evo kako
Foto: Profimedia

zaštitite se!

SLUČAJ KOJI ĆE VAM OTVORITI OČI! Frizerka pozitivna na KOVID-19 uslužila 140 žena, ali NIJEDNU nije zarazila! Evo kako

Zdravlje

Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu preneli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili u vremenskom periodu od dve nedelje.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je slučaj koji je pokazao da je nošenje maski sprečilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest kovid-19.

foto: EPA/PETER KLAUNZER

Druga frizerka koja je bila u kontaktu sa prvom razvila je simptome tri dana kasnije 15. maja i nastavila je da radi do 20. maja kad je prvoj frizerki potvrđena infekcija korona virusom. Njezin test, dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se sprovela dezinfekcija prostora, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identifikujući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovu frizerskom salonu.

foto: Profimedia

Ostatak osoblja salona stavljen je u dvonedeljni karantin.

Obe frizerke su pri svakom kontaktu sa klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu ili hiruršku masku.

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dve, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Epidemiolozi su pratili dve nedelje svih 139 klijenata dve frizerke i ponudili im testiranje pet dana nakon posete salonu.

Njih 67 prihvatilo je testiranje i niko nije bio pozitivan, a niko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tokom 14 dana koliko su praćeni.

Klijenti su bili oba pola u dobi od 21 do 93 godine. Velika većina nosila je maske tokom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.

Većina klijenata imala je platnene ili hirurške maske, a oko pet odsto N95 maske. Naučnici veruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kijanja ili kašljanja, ali i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to ne znaju, nekoliko dana, pre pojave prvih simptoma.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...