Ćelavost kao bolest

Kosa ima zaštitnu ulogu jer čuva toplotu glave, a i čulo je dodira

Ćelavost kao bolest

Život -
Ako primetite da vam kosa opada više nego inače, obratite se stručnjaku

Da li ste razmišljali šta će nam uopšte kosa na glavi? Da budemo lepi? E, pa, kosa je zaštitni „pokrivač“ naših glava i sprečava gubitak toplote. Ujedno, ona je osetljiva na dodir. Naravno, kad je zdrava. Zanimljivo je da svaka dlaka na glavi dnevno poraste za trećinu milimetra, a „život“ joj je dug od tri do šest godina.

Posle toga ona ispada, a zamenjuje je nova. Dnevno izgubimo od 30 do 100 vlasi. Ako počnemo da gubimo više, onda može da dođe do ćelavosti ili alopecije.Dr Vesna Ignjatović Stojiljković kaže za Dr Kurir da muškarci i žene mogu da se suoče s tim problemom.

Gubitak kose kod žena- Kosa kod žena je jača i deblja nego kod muškaraca. Ima dužu fazu rasta, što ne znači da je pošteđena opadanja. Do toga mogu da dovedu lekovi, zračenje, opšta anestezija, poremećaji u radu žlezda, maligni tumori, nedostatak gvožđa, poremećaji metabolizma, trovanje metalima, kao i razne lokalne infekcije - objašnjava dr Stojiljković.

Prema njenim rečima, žene mogu da dovedu do opadanja kose upotrebom agresivne kozmetike, farbanjem, mini-valom.- Kad kosa počne da opada pre menopauze obično ima karakteristike muškog tipa opadanja na čeono-slepoočnom delu glave. Tu se najčešće radi o takozvanim androgen-produkujućim tumorima jajnika, nadbubrega ili nekim lekovima - priča sagovornica Dr Kurira.

Ćelavost kod muškaracaKako dr Vesna Ignjatović Stojiljković navodi da je muška ili androgena alopecija najčešća forma ćelavosti.

- Pogađa oko 40 odsto ljudi između 20 i 40 godina, a javlja se u čak oko 85 odsto slučajeva ćelavosti. Svaki višak testosterona pretvara se pomoću enzima 5-alfa reduktaze u dihidrotestosteron (DHT). Čeono-temena regija, kod genetski predisponiranih muškaraca za ćelavost, sadrži više receptora na nivou folikula dlake za DHT kao i više enzima 5-alfa reduktaze. DHT skraćuje period rasta dlake, što rezultira povećanim opadanjem kose pre isteka jedne, umesto šest godina koliko normalno traje njen period rasta - objašnjava ona.Kako dodaje, zbog toga ciklusi rasta dlake postaju sve kraći, a one sve tanje. Faktori koji utiču na mušku ćelavost su seboreja, upale, nepravilna ishrana i način života, nepovoljni klimatski faktori, perut, stres i nepravilna higijena kože glave.

Moguća rešenjaDr Vesna Ignjatović Stojiljković kaže da su laserska biostimulacija, kapilarni sistemi i proteze lokalna rešenja protiv opadanja i proređenja kose.- To je dopuna opštoj terapiji bolesti koja je i dovela do gubitka kose. Kod muškaraca problem se tretira i lokalnom blokadom DHT na nivou folikula dlake. Uz to, pravilnim nutritivnim i laserskim biostimulativnim tretmanima reaktivira se faza rasta dlake - ističe ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track