Suprotstavite se starenju!

Serija vežbi joge fitnes instruktora Milana Lazovića

Suprotstavite se starenju!

Život -
Bez obzira na godine, vežbama joge možete da ispravite nepravilnosti na telu

Vežbama joge svako, bez obzira na godine, može da ispravi nepravilnosti na telu izazvane lošim uslovima života ili nekom bolešću.Milan Lazović, fitnes-instruktor, kaže za Dr Kurir da držanje tela i stav svedoče o položaju čoveka u društvu i njegovom zdravlju.

- Po tome, takođe, može da se razlikuje zdrav čovek od bolesnog, kao i bogat od siromašnog. Telo nas odaje i pokazuje drugima da li smo srećni ili nesrećni, kao i na kakvoj smo funkciji na poslu - navodi on.

Prema njegovim rečima, naša kičma je stub organizma i u njoj se nalazi kičmena moždina, iz koje se granaju najvažniji nervi.

- Zbog toga je vrlo bitno da maksimalno vodimo računa o njoj jer se s godinama držanje tela čoveka menja, a razlog tome je slabljenje mišića i gubitak njihove gipkosti - navodi Lazović i dodaje da je svima poznata poza starijih ljudi.

- Kod njih je teško ne primetiti pogrbljena leđa, iskrivljene noge i upropašćena kolena. Većini je i pre šezdesete neophodan štap kao pomoć pri kretanju. Srećom, većina tih problema može da se spreči ili ispravi. Neophodno je redovno vežbanje. Najbolja je joga. Ona ima izbalansirane pokrete - tvrdi naš sagovornik.Kako dodaje, baš zbog toga u ovom broju je serija šest novih vežbi.

A Istezanje zadnje lože i kvadricepsa

Telo namestite tako da ste u stavu za sklek. Jednu nogu savijte u kolenu tako što ćete pokušati da dodirnete rame. U tom položaju ostanite nekoliko sekundi, a zatim zamenite noge. Vežba ne treba da traje duže od 30 sekundi. Potom uradite „dečju pozu“, koju smo vam pokazali u jednom od prethodnih brojeva.

B Bicikl

Lezite na leđa i podignite obe noge. Prvo jednu savijte u kolenu na nekoliko sekundi, a onda drugu kao da vozite bicikl. Vežba bi trebalo da traje onoliko koliko vam prija.

C Srećna beba

Ovo je vežba opuštanja i traje onoliko koliko vam prija.

D Istezanje kosih trbušnjaka

Lezite na ravnu površinu i opružite ruke. Noge podignite i pomerajte ih kao na slici u jednu, pa u drugu stanu. Vežba traje oko 30 sekundi. I posle nje uradite „dečju pozu“.

E Most

Uradite sve kako je na slici. Vežba utiče na celo telo, a bitno je naglasiti da glavu treba držati pravo.

F Leđni upijač

Lezite na leđa, a noge savijte u kolenima. Onda ih obuhvatite rukama i iz tog položaja pređite u sedeći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track