Ajurveda je, prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, najstariji primenljivan sistem zaštite zdravlja u svetu, a poreklom je iz drevne Indije. Svetska zdravstvena organizacija priznala je ajurvedu 1977. godine kao metodu tradicionalne medicine, a od 2007. ova drevna metoda priznata je i kod nas.
Lasi je odličan osvežavajući napitak koji jača probavu, čisti creva i bubrege, dobar je kod anemije i gojaznosti. Najbolje je da se pije najmanje 30 do 60 minuta posle jela i nikada uveče.
Šta je ajurveda? Izraz ajurveda ima sanskritske korene i nastao je od reči "ajus", koja znači život, i "veda", koja znači znanje ili mudrost. Primena ajurvede održala se usmenim prenošenjem ove veštine hiljadama godina, a zapisana je pre 5.000 godina.
Lasi za detoks Sastojci:
- 250 ml svežeg, kravljeg kiselog mleka
- 750 ml hladne vode
- 4 kašike malina
- kašičica suvog grožđa
- 3 supene kašike šećera
- kašičica vanil šećera
- kašičica đumbira u prahu
- kašičice cimeta
- kašičica ružine vodice
- kašika kokosovog brašna
Priprema:
Kiselo mleko pomešajte sa vodom u loncu. Izgnječite maline, pa ih ubacite. Dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Servirajte hladno. Možete dodati mleveni kardamon.
Ajurvedski sok od cvekle i nara
Sastojci:
- sveži listovi aloje vere
- 1/2 šolje iseckane cvekle
- 2 šolje soka od nara
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
Priprema:
Oštrim nožem iz listova aloje vere oslobodite gel (potrebne su vam dve kašike, odnosno oko 30 ml). Izblendirajte sok nara i cveklu, pa dodajte gel. Promešajte, ubacite biber i služite. Odlično je sredstvo za jačanje imunog sistema. Uz to, sok od cvekle važi za sjajan čistač organizma.
Šargarepa i đumbir
Sastojci:
- veća šargarepa
- 2 pomorandže
- 1/2 kašičice izmrvljene sveže kurkume i izgnječenog đumbira
- sok od pola limuna
Priprema:
Odvojeno napravite sok od šargarepe i pomorandže. Sipajte oba soka u blender, pa dodajte kurkumu i đumbir. Blendirajte 30 sekundi i potom dodajte sok od pola limuna.
Pomorandže obiluju antioksidansima i vitaminom C, šargarepa beta-karotenom i vlaknima, dok je đumbir stari i dobro provereni lek za varenje, nadimanje i ima antiupalna svojstva. Dovoljna je čaša dnevno ovog napitka.
kurir.rs/novosti