RECEPTI SU ZAPISANI JOŠ PRE 5.000 GODINA! Ako ste MALAKSALI neophodan vam je ČUDOTVORNI napitak! Evo kako da ga sami napravite
Foto: Shutterstock

čuvajte zdravlje

RECEPTI SU ZAPISANI JOŠ PRE 5.000 GODINA! Ako ste MALAKSALI neophodan vam je ČUDOTVORNI napitak! Evo kako da ga sami napravite

Život -

Ajurveda je, prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, najstariji primenljivan sistem zaštite zdravlja u svetu, a poreklom je iz drevne Indije. Svetska zdravstvena organizacija priznala je ajurvedu 1977. godine kao metodu tradicionalne medicine, a od 2007. ova drevna metoda priznata je i kod nas.

Lasi je odličan osvežavajući napitak koji jača probavu, čisti creva i bubrege, dobar je kod anemije i gojaznosti. Najbolje je da se pije najmanje 30 do 60 minuta posle jela i nikada uveče.

Šta je ajurveda? Izraz ajurveda ima sanskritske korene i nastao je od reči "ajus", koja znači život, i "veda", koja znači znanje ili mudrost. Primena ajurvede održala se usmenim prenošenjem ove veštine hiljadama godina, a zapisana je pre 5.000 godina.

Lasi za detoks Sastojci:

  • 250 ml svežeg, kravljeg kiselog mleka
  • 750 ml hladne vode
  • 4 kašike malina
  • kašičica suvog grožđa
  • 3 supene kašike šećera
  • kašičica vanil šećera
  • kašičica đumbira u prahu
  • kašičice cimeta
  • kašičica ružine vodice
  • kašika kokosovog brašna

Priprema:

Kiselo mleko pomešajte sa vodom u loncu. Izgnječite maline, pa ih ubacite. Dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Servirajte hladno. Možete dodati mleveni kardamon.

Ajurvedski sok od cvekle i nara

Sastojci:

  • sveži listovi aloje vere
  • 1/2 šolje iseckane cvekle
  • 2 šolje soka od nara
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera

Priprema:

Oštrim nožem iz listova aloje vere oslobodite gel (potrebne su vam dve kašike, odnosno oko 30 ml). Izblendirajte sok nara i cveklu, pa dodajte gel. Promešajte, ubacite biber i služite. Odlično je sredstvo za jačanje imunog sistema. Uz to, sok od cvekle važi za sjajan čistač organizma.

foto: Profimedia

Šargarepa i đumbir

Sastojci:

  • veća šargarepa
  • 2 pomorandže
  • 1/2 kašičice izmrvljene sveže kurkume i izgnječenog đumbira
  • sok od pola limuna
    foto: Profimedia

Priprema:

Odvojeno napravite sok od šargarepe i pomorandže. Sipajte oba soka u blender, pa dodajte kurkumu i đumbir. Blendirajte 30 sekundi i potom dodajte sok od pola limuna.

Pomorandže obiluju antioksidansima i vitaminom C, šargarepa beta-karotenom i vlaknima, dok je đumbir stari i dobro provereni lek za varenje, nadimanje i ima antiupalna svojstva. Dovoljna je čaša dnevno ovog napitka.

foto: Printscreen

kurir.rs/novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track