Najnovije vesti

KOJI MATERIJALI SU NAJBOLJI ZA ZAŠTITNE MASKE? Naučnici isprobali čak i TEKSAS, pa otkrili šta ŠTITI OD VIRUSA!
Foto: Profimedia

KORISNO

KOJI MATERIJALI SU NAJBOLJI ZA ZAŠTITNE MASKE? Naučnici isprobali čak i TEKSAS, pa otkrili šta ŠTITI OD VIRUSA!

Zdravlje

Istraživački tim Univerziteta Kembridž i Nortvestern testirao je tkanine koje bi se pokazale najboljima za zaštitne maske.

Testirali su sve - od majica i čarapa preko farmerki do vakumskih vrećica ne bi li doznali koja vrsta maske je najbolja u "hvatanju" čestica koje mogu sadržati viruse poput novog korona virusa koji uzrokuje Covid-19.

foto: Profimedia

Istraživači su testirali delotvornost različitih tkanina pri filtriranju čestica između 0.02 i 0.1 mikrometara, što je otprilike i veličina virusa i to pri velikim brzinama, uporedivim s kašljanjem ili teškim disanjem.  Rezultati objavljeni u časopisu "BMJ Open" pokazuju da je većina tkanina koje se obično koriste za nekliničke maske za lice delotvorno u filtriranju ultrafinih čestica. N95 maske bile su vrlo učinkovite, iako je HEPA vakuumska vrećica za višekratnu upotrebu u nekim aspektima zapravo premašila performanse N95. Najučinkovitije su se ipak pokazale maske izrađene od više slojeva. Poboljšanje u zaštiti od sitnih čestica pokazale su se maske koje se obično koriste za okovratnike.

Istraživači su takođe proučavali performanse različitih tkanina kada su vlažne i nakon što su prošle kroz normalan ciklus pranja i sušenja. Otkrili su da su tkanine dobro funkcionisale dok su bile vlažne i radile dovoljno nakon jednog ciklusa pranja, međutim, prethodne studije pokazale su da ponovno pranje razgrađuje tkanine, a istraživači upozoravaju da se maske ne smeju upotrebljavati u nedogled.

Premda postoje brojni internetski izvori koji pomažu ljudima da sami naprave maske, malo je naučnih dokaza o tome koji su materijali najprikladniji. 

Za trenutno istraživanje O' Keli i njene kolege napravili su aparat koji se sastojao od delova cevi s delom tkanine u sredini. Na jednom kraju aparata generisane su aerosolizirane čestice, a njihovi nivoi su izmereni pre i nakon prolaska kroz uzorak tkanine brzinom sličnom kašljanju. Istraživači su takođe testirali koliko su se pojedine tkanine dobro pokazale u smislu otpora disanju, na temelju kvalitativnih, povratnih informacija korisnika.

foto: Profimedia

"Teksas je, na primer, bio prilično učinkovit u blokiranju čestica, ali teško je disati, pa verovatno nije dobra ideja napraviti masku od starih farmerki. N95 maske su mnogo lakše za disanje nego bilo koje kombinacije tkanina sa sličnim nivoima filtracije", objašnjava O’ Keli.

Istraživači su otkrili da vakuumske vrećice za jednokratnu upotrebu i za višekratnu uporabu učinkovito blokiraju čestice. No, treba biti oprezan je se vrećice za jednokratnu upotrebu ne smeju koristiti u maskama za lice jer se raspadaju pri rezanju i mogu sadržati sastavne materijale koji nisu sigurni za udisanje.

Naučnici upozoravaju da njihova studija ima nekoliko ograničenja. Naime, oni nisu promatrali ulogu koju materijal igra u filtriranju čestica. U povezanom projektu, O’ Keli je pročavala kako se može poboljšati prilagođavanje maski u zdravstvenim ustanovama. Uz to, mnogi se virusi prenose kapljicama koje su veće od onih koje se razmatraju u trenutnoj studiji.

Međutim, O’ Keli kaže da bi rezultati mogli biti korisni proizvođačima pri odabiru tkanine koja će se koristiti za izradu maski.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...