SRPSKA DOKTORKA OTKRILA GREŠKU KOJU SVI PRAVIMO: Ako ovako pijete vitamine, imaju efekat kao čaša obične vode!
Foto: Profimedia

čuvajmo zdravlje

SRPSKA DOKTORKA OTKRILA GREŠKU KOJU SVI PRAVIMO: Ako ovako pijete vitamine, imaju efekat kao čaša obične vode!

Život -

Specijalista pedijatrije dr Hibnijeta Apuk rekla je da uzimanje vitaminskog suplementa na pogrešan način ima dejstvo "kao da ste popili čašu vode".

Mnogo se priča o vitaminima i suplementima, naročito o vitaminu D, pa je doktorka odgovorila na pitanja koja sve zanimaju - da li vitamin D može da nas zaštiti od korona virusa, i kako je najbolje uzimati ga?

- Ishrana je siromašna vitaminom D3, može se uneti putem masnih riba, kao što su losos i tunjevina. Džigerica, goveđa, žumance i sir ga imaju u jako malim količinama. Organizam mora samog sebe da opskrbi preko sinteze iz sunčevih zraka, preko kože.

foto: Profimedia

Kako kaže, postoje kategorije koje su jako ugrožene, najpre novorođenčad jer uopšte nemaju vitamin D.

Po svim propisima dobijaju 400 internacionalnih jedinica D vitamina svakodnevno do navršene prve godine. Trudnice i dojilje imaju velike potrebe, treba i njima i fetusu. Stariji ljudi preko 50. godine, ne sintetišu ga tako dobro pod dejstvom sunca, koža je tanja i drugačije građe u odnosu na mlađe ljude, plus oni borave duže u zatvorenom prostoru - zaključila je dr Apuk ua Jutarnji proglam RTS.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track