I DALJE NEPOZNATO

DA LI SU ANTITELA SIGURNA ZAŠTITA OD KORONE? Doktorka objasnila ŠTA medicina zaista ZNA o njima (KURIR TELEVIZIJA)

Život -

Početkom decembra prošle godine zabeležen je prvi slučaj korona virusa, a pandemija i dalje traje. Postavlja se pitanje šta sada, posle godinu dana, zaista znamo o korona virusu.

Dr Ljiljana Timotijević direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti istakla je da je korona i dalje velika nepoznanica.

- Prvo smo mislili da je to bolest koja je opasna samo za stariju životnu dob, bile su priče da žene neće obolevati od korone, a sada znamo da ne preskače ni decu, ni stare.

Ne zna se kakve posledice korona virus ostavlja na pluća, to će pokazati buduća istraživanja.

Međutim, veliki broj pacijenata koji su se isborili sa virusom, oseća slične simptome, a ima i onih koji su pozitivan test dobili nekoliko puta.

- Sigurno je da se svi posle preležane korone žale na umor, malaksalost, iscrpljenost, a pitanje da li to virus sam po sebi pravi komplikacije, ili je fizička neaktivnost dovodi do iscrpljenosti.

Još uvek nije objavljena nijedna zvanična studija o antitelima, tako da se ni o njima još uvek ne zna ništa.

- Da li ostavljaju antitela ili ne ostavljaju, to je individualno od pacijenta do pacijenta, a očekivano je da ostane imunitet određeno vreme.

Kako bi sačuvali sebe neophodno je da poštujemo mere, a doktorka smatra da bi one trebalo da budu rigoroznije .

- Možemo da očekujemo sve veći broj obolelih, ja bih radiklanije mere sprovela i preporučila. Nije potrebno obeležavati ni verske i državne praznike pompezno, neka ljudi misle o svojim porodicama.

Još uvek se ne zna do kada ćemo živeti sa korona virusom.

-Dokle god bude bilo neophodno mi ćemo živeti sa koronom, tj. ona će živeti sa nama.

A taj život podrazumeva nošenje maske, držanje socijalne distance i poštovanje svih drugih mera koje Krizni štab propiše.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track