Puls ritam života!

Tokom ovih vrućina trudite se da zaštitite svoje srce

Puls ritam života!

Život -
Pijte dosta tečnosti, nemojte boraviti na jakom suncu tokom najtoplijeg dela dana i obavezno nosite kapu

Srce dnevno napravi prosečno oko 100.000 otkucaja! Mesečno tri miliona, a godišnje 36 miliona. Tokom prosečnog života čoveka, u trajanju od 75 godina, ono „kucne“ oko 2,7 milijardi puta. Mnogo? E pa, tako je. Pošto vrućine ne misle da nas uskoro napuste, nije naodmet da znate kako da pomognete svom srcu da i dalje besprekorno radi, ali i čitavom organizmu, kao i kako da prepoznate nepravilnosti i shodno tome odmah reagujete. Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, naš uvaženi kardiolog, kaže za Dr Kurir da bi svi prevashodno trebalo da znamo šta je to normalan puls.- Merenjem pulsa u stvari brojimo otkucaje našeg srca. Normalno bi trebalo da ih bude od 50 do 90 u minutu. Ako je broj otkucaja veći od toga, puls se smatra ubrzanim. U tom slučaju trebalo bi otići kod kardiologa. S druge strane, puls manji od 50 otkucaja u minutu sreće se kod dobro utreniranih sportista, a može da bude i urođen. Ali ako je niži od 45, zahteva kardiološko ispitivanje - upozorava taj stručnjak.Kako on objašnjava, umerena sportska aktivnost podrazumeva da broj srčanih otkucaja ne pređe 120 u minuti.

- Do 200 je kod sportista u naporu. Zato, kad procenjujemo snagu i izdržljivost srca, cenimo za koje vreme će se puls vratiti na početnu vrednost, odnosno onu pre napora. Optimalno vreme za normalizaciju pulsa je tri do pet minuta, u zavisnosti od stanja kardiovaskularnog sistema. Imajte to na umu - otkriva dr Hadži-Tanović.Prema rečima sagovornika Dr Kurira, tokom ovih vrelih dana trebalo bi da sprečimo dehidraciju, toplotni udar i sunčanicu.

Sunčanica

Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović navodi da su simptomi sunčanice glavobolja, dezorijentisanost, halucinacije, nesvestica, ubrzan puls i, u najtežim slučajevima, koma.- Prva pomoć je da osobu odmah prenesete u hlad. Stavite mu obloge od leda na glavu, dajte mu vode i obavezno pozovite Hitnu pomoć. U težim slučajevima preporučuje se bolnički tretman. Teži oblici sunčanice obično nastaju zbog nekontrolisanog sunčanja bez kape ili ukoliko neko zaspi na suncu, a lakši i srednje teški javljaju se pri intenzivnom radu na suncu bez kape i rashlađivanja. Savetuje se da se nosi kapa prilikom boravka na suncu, pogotovo kada temperatura prelazi 35 stepeni Celzijusovih - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track