Puls srbije

KAKO RAZLIKOVATI KORONU OD ALERGIJE? Imunolog dr Gordana Petrović otkriva šta pravi glavnu razliku KURIR TELEVIZIJA

Život -

Kao najčešće posledice preležane orone javljaju se umor, bol u grudima, kratak dah, nedostatak snage i hronični umor, nesanica, smanjen apetit i glavobolja, a ređe neke neurološke smetnje i gubitak sluha.

Svi ovi simptomi se lako mogu pomešati i sa prolecnim alergijama. O preveciji ali i borbi sa alergijama kao i jacanju imuniteta imunolog doktorka Gordana Petrović govorila je u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

-Velika većina alerije je rakcija na polen, to je prejak odgovor imunskog sistema. Ukoliko je imunitet jak i stabilan može imati izrazito jak odgovor na polen - kaže doktorka Gordana.

Ona navodi da je prisustvo temperature glavni pokazatelj da li je u pitanju korona ili alergija.

- Ono što značajno pomaže jeste da su osobe koje su i ranijih godina u ovom periodu imali neke reakcije i sada će ih imati. Znači kod nekoga kod koga se to ne dešava prvi put u mnogome olakšava dijagnozu, međutim, ako se nekome to dešava prvi put u životu onda je povišena temperatura glavni pokazatelj prisustva nekog virusa - navodi dr Gordana.

Dr Gordana navodi i da je jako važno da alergija kod dece bude strogo kontrolisana.

- Kod male dece mi imamo da ukoliko sama alergija nije pod kontrolom, deca se lakše razboljevaju - upozorava dr Gordana.

Kurir.rs

Bonus video:

02:29

Damir Okanović: Ovo su glavni uzroci saobraćajnih nesreća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track