Najnovije vesti

ODLUČILI STE DA NE JEDETE MESO 30 DANA: Evo šta će vam se desiti sa organizmom, nutricionista upozorava na jednu stvar
Foto: Profimedia

zdrav život

ODLUČILI STE DA NE JEDETE MESO 30 DANA: Evo šta će vam se desiti sa organizmom, nutricionista upozorava na jednu stvar

Zdravlje

Ukoliko odlučite da prestanete da jedete meso na mesec dana, verovatno ćete primetiti pozitivne promene u varenju i to da imate više energije ili ćete možda biti umorniji nego inače. Dijetetičarka i nutricionistkinja Erika Ingrejem kaže da svi na hranu reaguju drugačije, a način na koji uvodite ovu promenu je ključan.

"Na primer, ako ste neko ko svakodnevno jede meso, važno je da razmislite o tome čimete ćete zameniti meso u obrocima", kaže Ingrejem, dodajući da ako ovu namirnicu ne zamenite pravim nutrijentima, verovatno ćete se osećati umorno.

Ona savetuje da jedete dosta namirnica bogatih proteinima, poput pasulja, orašastih plodova, soje, jaja i celih žitarica, kako biste imali dovoljno energije.

"Proteini su važni za mišiće, funkcionisanje imuniteta, kao i transport molekula kroz telo. Ako ne unosite dovoljno aminokiselina kroz hranu, nećete moći dobro da funkcionišete", poručuje ona.

pijaca, voće, povrće, meso
foto: Shutterstock

Ali, promena u unosu proteina nije jedini razlog zašto ćete se možda osećati umorno.

"Meso je naš primarni izvor heme-gvožđa, vrste gvožđa koja održava nivo ovog minerala u našim telima", ističe dijetetičarka i nutricionistkinja Emili Tils.

"Ako ste unosili dosta mesa, a sada ga ne jedete uopšte, izlažete se riziku da dođe do deficita gvožđa u organizma", upozorava ona, dodajući da se to može rešiti povećanim unosom namirnica bogatim gvožđem – spanać, tamna čokolada, sočiva.

Nutricionista Rendi Ivans kaže da ukoliko prestanete da konzumirate meso, možete primetiti i da se smanjuju znaci zapaljenja u telu, posebno ako ste pre toga jeli dosta obrađenih suhomesnatih proizvoda koji sadrže i dosta veštačkih dodataka. Bez njih u telu, poboljšaće se varenje i generalno ćete se osećati bolje.

Ali, ukoliko iz bilo kog razloga odlučite da ne jedete meso na neko vreme, Ivans kaže da je najvažnije da unosite što više celih namirnica, a ne da se oslanjate na neke obrađene namirnice kao zamenu za meso.

meso, supermarket
foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

BILI SMO NA NAJSKROMNIJEM DOČEKU U STILU NAŠIH PREDAKA: Proslava pored ognjišta, uz smokve i orahe (KURIR TELEVIZIJA)
02:39

BILI SMO NA NAJSKROMNIJEM DOČEKU U STILU NAŠIH PREDAKA: Proslava pored ognjišta, uz smokve i orahe (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...