SLANINU, KULEN, KOBASICE NIKAKO NE JEDITE VIŠE OD 150 GRAMA! Sve preko ove količine ugrožava ZDRAVLJE, sve izračunato u GRAM!
Foto: profimedia

studije

SLANINU, KULEN, KOBASICE NIKAKO NE JEDITE VIŠE OD 150 GRAMA! Sve preko ove količine ugrožava ZDRAVLJE, sve izračunato u GRAM!

Život -

O uticaju crvenog mesa urađene su brojne studije, a dok nutricionisti savetuju da jedemo određene vrste mesa i pripremamo ih na poseban način, mnogi i dalje ne odustaju od mesnih prerađevina.

Jesu ukusne, jesu i zgodne za laku pripremu sendviča ili brzog obroka, ali nisu zdrave, pokazao je veliki broj studija.

Suhomesnati proizvodi, kao što su razne kobasice, kulen, salame, naročito su na udaru stručnjaka jer je njihov sastav često svojevrsna "misterija". Većina njih se slaže da konzumiranje ovakvih proizvoda u većoj količini može ugroziti zdravlje. Ali, šta znači veća količina?

salama
foto: Profimedia

Studija sprovedena na Institutu za kardiovaskularne i moždane bolesti u Hamiltonu u Kanadi pokazala je da samo 150 grama mesnih prerađevina nedeljno može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja ili preuranjene smrti, prenose kanadski mediji.

"U poređenju s ljudima koji ne jedu procesuirano meso, oni koji jedu 150 grama nedeljno imaju 46 odsto veće šanse da razviju neko od ovih oboljenja i čak 51 odsto veći rizik od prerane smrti", rekla je Mašid Degan, autorka studije.

Tih 150 grama su, otprilike, dve manje kobasice, jedno pakovanje salame ili manji režanj slanine. Manje od toga navodno ne povećava rizik, ali više od te količine ugroziće zdravlje. Studija je obuhvatila čak 135.000 ljudi iz ukupno 21 države, i njihovo zdravstveno stanje praćeno je tokom deset godina. Rezultati su objavljeni u publikaciji "American journal of clinical nutrition".

slanina
foto: profimedia

kurir.rs/mondo

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track