GLEDALI SMO TV KAD JE BEBA ZAPLAKALA, HTELA SAM DA JE PODIGNEM: Preseklo je u grudima, izgubila je svest, a onda se desilo ČUDO
Foto: Marina Lopičić

preživela infarkt

GLEDALI SMO TV KAD JE BEBA ZAPLAKALA, HTELA SAM DA JE PODIGNEM: Preseklo je u grudima, izgubila je svest, a onda se desilo ČUDO

Život -

Devona Trikol Džekson, mlada majka troje dece, ispričala je kako je, osam meseci posle porođaja, doživela infarkt.

- Jedne večeri, dok smo gledali TV, beba je počela da plače. Kada sam se krenula da je podignem, osetila sam bol u grudima. Moj muž kaže da sam samo skliznula na pod, ja se toga ne sećam. Pozvao je hitnu pomoć oko devet uveče. U tri ujutro, zvali su iz bolnice i njega i moje roditelje - verovali su da neću preživeti. Moje troje dece tada je imalo 14 godina, 4 godine i osam meseci.

- Kako mi kažu, nakon što sam dovezena u hitnu pomoć i dok sam opisivala lekaru šta mi se desilo, odjednom sam počela da povraćam i doživela sam infakrt. Lekar kaže da mi je srce stalo tri puta. Kada se posle trećeg puta nisam probudila, uveli su me u hipotermički protokol, gde snize temperaturu tela kako bi zaštitili organe, nešto poput zamrzavanja tela.

- Kada su mi ponovo zagrejali telo na normalnu temperaturu, probudila sam se. Nakon toga su ponovo poverovali da ima šanse za mene, pa sam stavljena na aparate. I uprkos svemu, nekim čudom sam preživela. Kada sam se probudila, rečeno mi je da sam imala infakrt, da su mi otkazali bubrezi i pluća. Provela sam više od mesec dana u bolnici i još nekoliko meseci na intenzivnoj terapiji. Ponovo sam učila da hodam, da se tuširam, da jedem i da se oblačim. Mrzela sam kolica i hodalicu, ali bili su mi neophodni. Stidela sam se da takva šetam među ljudima. Mrzela sam svaki trenutak toga, ali danas mogu i bez njih.

Ja sam čudo, a moja priča može da pomogne nekom drugom. Nikad ne odustajte. Put oporavka je težak. Ja i dalje imam posledice - pamćenje mi je potpuno poremećeno zbog nedostatka kiseonika u mozgu koji mi se desio za vreme infakrta. Međutim, to rešavam tako što upisujem važne stvari u kalendar na telefonu. Imam i defibrilator, za slučaj da mi srce opet stane. On će odmah reagovati u takvom slučaju, jer kod infakrta imate svega par minuta koji čine razliku između života i smrti.

Zahvalna sam što sam ovde. Srce mi popušta, ali ne gubim nadu. Ja sam na spisku čuda i svaki put kada klonem setim se da je moglo lako da se desi da danas uopšte ne budem sa svojom porodicom, međutim - desilo se čudo, a ja sada dižem svest o bolestima srca i prevenciji - poručuje ona.

kurir.rs

Bonus video:

02:48

SVAKE SEKUNDE U SVETU SE BACI 3 MILIONA ZAŠTITNIH MASKI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track