Uprkos negativnom PCR testu, neki pacijenti imaju kliničke znake kovid infekcije na plućima
Foto: Promo

Dr Dušan Radaković, specijalista radiologije u zdravstvenom sistemu MediGroup

Uprkos negativnom PCR testu, neki pacijenti imaju kliničke znake kovid infekcije na plućima

Život -

Pokazalo se da su pluća jedan od najugroženijih organa kod pacijenata koji boluju od kovida, a jedan od najpouzdanijih načina za detekciju promena nastalih pod uticajem ove bolesti su savremeni CT skeneri. Uz korišćenje veštačke inteligencije prilikom postavljanja dijagnoze, ovo su jedini uređaji za snimanje pluća koji mogu pouzdano da detektuju ne samo aktivne promene, već i posledice nakon preležane bolesti.

  1. Koliko je važno da osobe zaražene kovidom snime pluća?

Cilj je ustanoviti da li je klinička sumnja opravdana, odnosno, ako jeste, da se potvrdi stepen zahvaćenosti pluća. U tom slučaju propisuje se dalja terapija i, u skladu sa protokolima, prati stanje pacijenta.

  1. Da li se snimanje pluća preporučuje i osobama koje ne osećaju probleme?

Kod osoba koje imaju dokazanu kovid infekciju, a pored toga nemaju kliničke znake bolesti niti osećaju probleme na plućima, povod za snimanje mogu da budu laboratorijski nalazi. Nakon uvida u nalaze, lekar može da posumnja u promene na plućima i da uputi pacijenta na CT skener kako bi se ta procena proverila.

Sa druge strane, ponekad se desi da pacijenti, uprkos negativnom PCR testu, imaju kliničke i laboratorijske znake kovid infekcije na plućima. To je takođe situacija u kojoj je preporuka da se obavi snimanje pluća.

  1. U čemu je posebnost pregleda CT skenerom?

U tome što CT skener detektuje promene koje se na drugim dijagnostičkim modalitetima ne mogu prikazati. Ovo se naročito odnosi na tromboze u krvnim sudovima, sa posebnim akcentom na trombozu plućnih arterija, karakterističnih za osobe koje su razvile ove probleme kao posledicu kovid infekcije.

  1. Da li postoje znaci aktivne i izlečene bolesti koje samo najnoviji skeneri i rendgeni mogu da snime?

Multidetektorski CT skeneri su jedini uređaji za snimanje pluća koji mogu pouzdano da detektuju ne samo aktivne promene, već i posledice nakon preležane bolesti. Pored toga, ova tehnologija nudi mogućnost snimanja pluća sa presecima na jedan milimetar, što značajno doprinosi detektovanju svega što može da bude važno, kako za pacijente sa aktivnom kovid infekcijom, tako i za one koji su u međuvremenu ozdravili.

  1. U proteklom periodu MediGroup je investirao u najnovije i najsavremenije CT uređaje. Koje su njihove ključne prednosti i šta novo oni nude pacijentima MediGroupa?

Budući da je zbog pojave pandemije bilo potrebno pregledati veliki broj pacijenata sa upalama pluća uzrokovanih kovid infekcijom, najnovija oprema značajno je doprinela adekvatnom i pravovremenom postavljanju dijagnoze. Najsavremeniji dijagnostički aparati kojima raspolažemo, kao što je „Low-dose“ CT skener, omogućavaju smanjivanje količine zračenja na najmanju moguću meru, kojom se ne ugrožava zdravlje pacijenta.

Pacijentima je takođe na raspolaganju i poseban program za veštačku inteligenciju RADLogics, koji omogućava obradu snimaka dobijenih na skeneru. Ovaj oblik veštačke inteligencije, potpuno objektivno, precizno i sigurno otkriva promene na plućima karakteristične za COVID 19 infekciju.

  1. Koliko je među pacijentima razvijena svest o važnosti ovog metoda za kvalitetno postavljanje dijagnoze?
Dr Dušan Radaković
foto: Promo

Pacijenti sve više prepoznaju CT skener kao jedan od najpouzdanijih pregleda. Tome u prilog govori i činjenica da je broj snimanja grudnog koša u 2020. godini porastao 386 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u samo prva tri meseca 2021. zabeležen rast od 536 odsto u poređenju sa istim periodom u godini ranije. Pandemija svakako jeste najveći uzrok porasta broja pregleda CT skenerom, ali ono što je takođe doprinelo ovom trendu jeste i činjenica da je ova vrsta usluge u MediGroupu bila dostupna pacijentima u svakom trenutku. Pored pacijenata zaraženih kovidom, snimanja CT skenerom su u određenoj meri korišćena u okviru protokolarnih onkoloških obrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track