Ne lečite se sami

Suva sluzokoža nosa sve je češći problem zbog nekontrolisane upotrebe kapi za nos

Ne lečite se sami

Život -
Kapi olakšavaju disanje prilikom prehlade i na taj način vam pomažu, ali ih treba koristiti prema uputstvu

Ne možete da dišete kroz nos i često imate osećaj pečenja iako niste prehlađeni? A kad se razbolite, kapi za nos ne deluju? Najverovatnije ste sami napravili problem dugotrajnom i čestom upotrebom kapi za nos. Mnogi ljudi ima naviku da se sami leče. Odrede sebi terapiju i kupe u apoteci sve što im je potrebno. Skoro nikada se ne zapitaju da li na taj način mogu da izazovu neki problem.Tako je i s kapima za nos. Mada većina nas ne zna, one nikako ne bi trebalo da se koriste duže od sedam dana, jer se onda javljaju atrofija ili povlačenje sluzokože nosa, peckanje, formiranje krasta, glavobolja, lupanje srca i drugi problemi. Potpuno je jasno da zapušenost nosa može užasno da iritira. Zbog toga se često budite noću i ne možete normalno da dišete. Svako od nas prvu pomoć vidi u kapima. Kad ih stavite, vazduh prijatno prostruji posle toliko vremena naprezanja i gušenja. Iako ste nekada davno u nekom uputstvu za korišćenje pročitali da njih ne treba koristiti neograničeno i da mogu biti škodljive, osećaj olakšanja koji vam pružaju u vreme tegobe je neodoljiv, pa se mnogo i ne obazirete. Ipak, oprez nije naodmet.Svaki lek, osim koristi, može da vam nanese štetu ukoliko se uzima na svoju ruku. Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže za Dr Kurir da se kapi koje se koriste kod klasičnog curenja nosa ne smeju upotrebljavati duže od sedam dana.- Preterana upotreba kapi za nos može uzrokovati atrofiju sluzokože nosa, odnosno njeno povlačenje, što nikako nije dobro. U tom slučaju, one prestaju da deluju, pa se više i ne mogu koristiti. Važno je da se one stavljaju tačno po uputstvu i kada ih preporuči lekar. Takođe, svi sastojci iz kapi, koji u preteranim količinama mogu uzrokovati neželjena dejstva, apsorbuju se, tj. upijaju preko sluzokože nosa. Tako može doći do različitih promena u organizmu - istakla je dr Radosavljević.

Preterana upotreba kapi izaziva:• isušivanje unutrašnjosti nosa• osećaj pečenja u nosu• pojačan otoksluzokože• trajno oštećenje sluzokože i formiranje krasta• glavobolju, nesanicui umor• lupanje srca• ubrzan puls• povišen krvni pritisak

Bakterije Izazivaju apscesMnogobrojne patogene bakterije izazivaju infekciju pluća ili apsces, upozoravaju stručnjaci. Infekcija nastaje inhalacijom uzročnika ili širenjem iz okolnih gornjih ognjišta preko krvi i limfe.Simptomi nastaju naglo, sa visokom temperaturom praćenom drhtavicom, bolom u grudima, kašljanjem i obilnim iskašljavanjem gnojnog ispljuvka. Otežano disanje prate i gubitak apetita, opšta slabost i malaksalost, kao i psihičke smetnje. U kliničkoj praksi lečenje apscesa pluća sprovodi se uzimanjem antibiotika, a najveći broj obolelih uspešno se izleči tokom šest do osam nedelja. Apsces koji ne prođe za osam nedelja označava se hroničnim i pacijent treba da se podvrgne hirurškom lečenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track