KARDIO HIRURG OBJASNIO: Evo čemu služi spravica koja će Eriksenu spasti život i šta više fudbaler NEĆE MOĆI DA RADI!
Foto: Instagram

oštećeno srce

KARDIO HIRURG OBJASNIO: Evo čemu služi spravica koja će Eriksenu spasti život i šta više fudbaler NEĆE MOĆI DA RADI!

Život -

Implantabilni defibrilator je moćna spravica koja će sačuvati život Kristijanu Eriksenu, koji se nakon zastoja srca srušio na terenu. O čemu je tačno reč i kako će izgledati život mladog fudbalera, objasnio je kardio hirurg, prof. dr sc. Željko Sutlić.

“Ugradnja implantabilnog defibrilatora je rutinska operacija. Ugrađuje se obično nakon sličnog incidenta kakav je doživeo Kristijan Eriksen, kod infarkta povezanog s različitim aritmijama, dakle kada srce ne kuca onako kako bi trebalo”, objasnio je dr sc. Željko Sutlić.

Kristijan Eriksen
foto: Profimedia

Dodaje kako je reč o defibrilatoru s funkcijom kardiovetera, što znači da reaguje na svaku aritmiju koja će se javiti kod pacijenta i prebacuje je u normalni srčani ritam.

To je uređaj čija je elektroda pozicionirana u desnom delu srca. Uključen je 24 sata i prati pacijenta. Ako se kod njega ponovo dogodi aritmija, uređaj se pokreće aritmiju pretvara u normalan srčani rad, objasnio je dr Sutlić.

Nakon ugradnje ovog uređaja ne postoji poseban oporavak i veoma brzo može da se vrati svakodnevnim obavezama.

"Iako se s tim uređajem živi normalno, pa čak možete da se bavite i nekim sportovima amaterski, recimo tenisom, na žalost svih ljubitelja fudbala, sigurno je da Eriksen neće moći da nastavi da se bavi profesionalno fudbalom, jer je to težak sport koji zahteva velike fizičke napore”", rekao je dr Sutlić.

Pacijenti kojima je ugrađen defibrilator treba da izbegavaju jaka elektromagnentna zračenja, sa kojima se i inače ne susrećemo u normalnom životu i nakon nekoliko godina treba da se povreri kakva je litijumska baterija koja napaja uređaj, a koja je takođe ugrađena ispod kože.

Kristijan Eriksen
foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr

Bonus video:

01:54

APARAT UZ KOJI JE PREŽIVEO DANSKI FUDBALER ERIKSEN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track