VRTI VAM SE U GLAVI, MUTI SE VID, IMATE OSEĆAJ DA ĆETE SE SRUŠITI: Evo zbog čega vam PADA pritisak i kako da ga PODIGNETE!
Foto: Profimedia

SAVET

VRTI VAM SE U GLAVI, MUTI SE VID, IMATE OSEĆAJ DA ĆETE SE SRUŠITI: Evo zbog čega vam PADA pritisak i kako da ga PODIGNETE!

Život -

Verovatno vam se nekada dogodilo da vam iznenada pozli, osećate vrtoglavicu, mučninu, muti vam se vid.

U najgorem scenariju možete izgubiti svest. Uzrok tom stanju može biti pad krvnog pritiska, koji je čest kada su temperature vazduha visoke.

Pritisak
foto: Profimedia

Razlozi mogu biti i nedovoljan unos vode, prejaka terapija za obaranje pritiska ali i neke hronične bolesti. Iskustvo nije prijatno, a lekari savetuju kako podići krvni pritisak.

- Uzmite čašu obične vode u koju ste razmutili po jednu kašičicu soli. - Lezite i noge podignite na nekoliko jastuka kako bi vam se krv što više slila u mozak - Umijte se hladnom vodom

Primenom ovih metoda pritisak bi trebao da skoči u roku od 20 minuta. Ako i posle ovog perioda bude nizak obratite se lekaru.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Na njegovu vrednost utiče niz faktora: životno doba, nasledni faktori, ishrana, fizička aktivnost, eventualna terapija.

Snižen krvni pritisak, odnosno hipotenzija, je ako je vrednost krvnog pritiska manja od 90/60 mmHg. Istraživanja pokazuju da od njega najviše pate žene između 30 i 40 godina starosti.

Pritisak
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B/Lepaisrećna

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 19.6.2021.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track