Posle nošenja maski grlo vam je suvo? Evo kako najlakše da se izborite sa tim

Život -

Iako nam je uveliko ušlo u naviku da stavimo na lice zaštitnu masku, maltene, kada god izlazimo iz kuće, česte propratne tegobe izazvane upravo njihovim nošenjem nam stvaraju neprijatnosti i nelagodu, naročito kada ih nosimo više sati dnevno.

Grebuckanje i golicanje u grlu, suvi kašalj, osećaj da vam je grlo suvo i nadraženo i da zvučite kao da ste promukli - često mogu biti izazvani svakodnevnim nošenjem zaštitnih maski. Grlo, ždrelo i glasne žice reaguju na postavljenu „barijeru“ i postaju nadraženi i iritirani čestim nošenjem maski.

Zašto je to tako?

Kada nosite masku, neophodno je da barem malo povisite glas da bi sagovorniku bilo razumljivo šta govorite, samim tim i razgovetnije. To je razlog što više naprežemo glasnice, a kao rezultat toga, javlja se grebanje u grlu, pojačano pročišćavanje grla i promuklost.

S druge strane, jako je važno da sluznicu u ustima, grlu i ždrelu održavamo zdravom, jer ona ima važan zadatak u prevenciji suvog grla, pa stoga zaslužuje dodatnu negu i pažnju. Zdrava sluzokoža je najbolja zaštita i prirodna barijera koja nas štiti od navedenih tegoba.

Hidriratjte se!

Da bi sluzokoža bila hidrirana u dovoljnoj meri, potrebno je da redovno pijemo vodu, ali i da unosimo druge napitke. Nadraženom grlu veoma prija topao nezaslađen čaj, pa je i ovo piće dobar izbor, naročito ukoliko je od žalfije, kamilice, majčine dušice ili nane.

Osim toga, možete uključiti i mineralnu vodu i voćne sokove. Dva litra tečnosti dnevno je optimalna količina za odraslu osobu i vaše grlo će vam biti zahvalno.

Grgoljenje slane vode

Grgoljenje tečnosti je jedan od najjednostavnijih načina za olakšavanje simptoma kod nadraženog grla.

Doktori preporučuju da u pola čaše mlake vode stavite četvrtinu kašičice morske soli. Ovakav rastvor promućkajte u ustima nekoliko puta i olakšanje bi trebalo da stigne ubrzo.

Pastile: najbolji saveznik u borbi protiv suvog grla

Pastile biljnog porekla su veoma dobro i efikasano rešenje za suvo grlo. One povećavaju proizvodnju pljuvačke i obezbeđuju intenzivno vlaženje sluznice.

Deluju tako što oblažu suvu, iritiranu sluznicu usne duplje i ždrela, stvarajući zaštitrni film koji pomaže da se ona regeneriše. Najbolje je koristiti pastile koje u svom sastavu imaju hidrogelni kompleks, hijaluronsku kiselinu i poseban ekstrakt islandskog lišaja, poput isla® medic acute pastila.

Osim što pomažu kod problema poput promuklosti i suvoće grla, zahvaljujući svom dvostrukom zaštitnom filmu, sluznice usne duplje i ždrela mogu da se regenerišu, te se stvara prijatan osećaj u ustima – za snažno grlo iza maske.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track