ŠTA ĆE SE DESITI SA TELOM AKO SE NE TUŠIRATE SVAKI DAN? Evo koje su najčešće POSLEDICE i kako treba pravilno da koristite SAPUN!
Foto: Profimedia

SAVET

ŠTA ĆE SE DESITI SA TELOM AKO SE NE TUŠIRATE SVAKI DAN? Evo koje su najčešće POSLEDICE i kako treba pravilno da koristite SAPUN!

Život -

Sa preporukama da se treba tuširati svaki dan se ne slažu svi, a naročito ne ljudi koji tvrde kako koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH vrednost, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

Evo šta se dešava sa telom kada se ne tuširate svakodnevno:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska koža prekrivena je bakterijama (sa čak oko 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas te pomažu u borbi sa onim lošim. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi sa opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije od bakterija koje pokupimo na različitim mestima - od javnog prevoza, teretane, do radnog mesta i kontakta s drugim ljudima.

žena, tuširanje
foto: Profimedia

Koži šteti ako se ne tuširamo

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku bubuljica i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu pogoršati svoju situaciju izbegavanjem pranja, a postoji čak i službeno doktorsko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta".

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica retkog tuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rešavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji množe na koži proizvode plikove dok konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonskom statusu pojedinca.

Stoga se slobodno tuširajte svakodnevno, ali izbegavajte korišćenje gelova i agresivnih sredstava na dnevnom nivou, a posebno je dobro da se u zimskim mesecima povremeno istušiate običnom vodom.

tuširanje, tuš, kupanje
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./businessinsider

Bonus video:

03:13

GDE ONA ZGAZI TU TRAVA NE RASTE: Milica Pavlović PONOVO osvojila PRIMORJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track