Pamet u glavu!

Ima mnogo pacijenata koji posle uvećanja usana moraju ponovo na hiruršku intervenciju

Pamet u glavu!

Život -
Preparati koji se u Srbiji koriste nisu licencirani, a neki lekari intervencije rade pre nego što završe specijalizaciju

Niste voleli svoj odraz u ogledalu. Vaša usta nisu bila dovoljno lepa. Dobili ste i komplekse zbog svog izgleda. Činilo vam se da svi samo zure u vas. Da ste ružni. I, na kraju, odlučili ste da platite da vam ih neko popravi. Otišli kod estetskog hirurga, koji vam je ubrizgao silikon. Sve je bilo u redu neko vreme. A onda su se vaša usta izobličila. Izgledala su baš loše. Gore nego ranije. sad svi zure u vas na ulici. Silikon je počeo da „šeta“. Usledila je jedna operacija, pa još jedna. Dr Dragan Milivojević, estetski hirurg, kaže za Dr Kurir da ima mnogo nezadovoljnih pacijenata posle uvećanja usana i da su brojni razlozi za to.- Veliki broj mladih kolega, koji još nisu završili specijalizaciju, rade uvećanje usana. Istina je da se u usne ubrizgava veoma mala količina preparata i da je dovoljno da samo jedna kap „zaluta“ i napravi potpunu asimetriju, koja kasnije mora da se popravlja. Druga greška je to što lekari, želeći da zaštite sebe od loših rezultata, daju sugestije pacijentu da rade masažu usana posle intervencije. To je potpuno pogrešno, jer se tako filer izvlači na površinu usana i stvara čvorove, ili se pomeri u stranu i tako pravi asimetriju - kaže dr Milivojević.Prema njegovim rečima, loše urađena intervencija može da bude posledica popuštanja pacijentu, koji traži velike usne, a kasnije mora u ordinaciju na korigovanje.- Zato „ispumpavanje usana“ nije trend, već potreba ljudi da život uzmu u svoje ruke. Pacijenti kod nas ne dolaze samo da poprave usne, već i da na neki način koriguju svoju psihu. Samopouzdanje im je jako poljuljano. Zbog stalnih, neželjenih pogleda i opaski s kojima se susreću kad god izađu na ulicu, imaju probleme u ponašanju, beže od ljudi, skrivaju se od foto-aparata. Javlja se opšte nezadovoljstvo, šta god da rade i čime god da se bave. Najgori mogući ishod je gubitak funkcije usana. Njega najčešće izaziva prevelika količina preparata - navodi sagovornik Dr Kurira i dodaje da je procedura uklanjanja preparata iz usana relativno jednostavna.- Lekar prvo procenjuje gde se nalazi višak preparata i koji deo usana treba smanjiti ili popraviti. Posle toga pristupa intervenciji. Ona se obavlja ambulantno, u lokalnoj anesteziji, i svodi se n uklanjanje dela sluzokože s filerima, koja je prožeta tkivom. Nakon toga, pristupa se ušivanju rane. Intervencija traje između 15 i 20 minuta i sasvim je bezbolna. Postoperativni tok je komplikovan, jer se moraju poštovati stroga pravila ponašanja i nege. Nema smejanja, gestikuliranja, alkohola i tople hrane. Otoci su jaki prvih nekoliko dana, posle čega popuštaju - objašnjava dr Milivojević.

Pazite šta želiteDr Dragan Milivojević savetuje da je najbolje da pacijent dobro razmisli pre nego što se upusti u uvećanje usana.- Trajni preparati kod nas nisu licencirani. Dakle, važno je da se najpre dobro raspita o lekaru kod koga ide, ali i o preparatima koje će mu on staviti u usne. Dobar lekar će svakog pacijenta pažljivo proučiti i neće mu dozvoliti da pređe granicu dobrog ukusa - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track