ŠTA JE MASTEKTOMIJA? Onkolog objašnjava sve o ovom operativnom zahvatu koji može da spasi ŽIVOT, a radi se iz 6 razloga
Foto: Profimedia

samopregled je važan

ŠTA JE MASTEKTOMIJA? Onkolog objašnjava sve o ovom operativnom zahvatu koji može da spasi ŽIVOT, a radi se iz 6 razloga

Zdravlje žena -

Odstranjivanje dojke radi se onda kada nema drugog rešenja za lečenje raka, a da li će se primeniti radikalna, modifikovana ili supkutana mastektomija, zavisi od veličine karcinoma i još nekih važnih faktora.

Mastektomija predstavlja operativni zahvat odstranjivanja dojke pomoću kojeg se ona u celini uklanja zbog prevencije ili lečenja raka. Ova procedura se već dugo uspešno obavlja i danas je pouzdana, efikasna i po pacijentkinju sigurna metoda tretmana kancera dojke. Kada i zašto se radi mastektomija, koji tipovi postoje i šta pacijentkinja dobija ovim zahvatom, objašnjava prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović, specijalista radiologije i supspecijalista onkologije.

karcinom dojke, rak dojke
foto: Shutterstock

- Poslednje dve decenije trend lečenja karcinoma dojke se menjao zahvaljujući dijagnostici i primeni hemioterapije koja se u određenim slučajevima ordinira preoperativno, da bi se smanjio tumor i time postigli bolji uslovi za poštednu operaciju dojke s jedne strane, a s druge da bi se pratio sam efekat terapije i uništile sve ćelije koje su potencijalno u organizmu - kaže dr Bogdanović Stojanović.

Tri vrste mastektomije

Odluku o operativnom zahvatu i terapiji koju će pacijentkinja primiti donosi tim stručnjaka, na osnovu starosti i njenog opšteg zdravstvenog stanja, veličine i uznapredovalosti tumora, kao i njegove patohistološke i imunohemijske odrednice.

- Mastektomija predstavlja odstranjenje kompletnog tkiva dojke sa bradavicom uz otklanjanje limfnih čvorova pazušne jame. Šanse za povratak tumora nakon radikalne mastektomije smanjuju se na minimum - kaže doktorka.

Prema njenim rečima, postoji nekoliko tipova mastektomije - radikalna, modifikovana i supkutana.

- Radikalna mastektomija podrazumeva i odstranjenje grudnog mišića, a retko se izvodi - indikacija je zahvatanje samog grudnog mišića. Drugi tip je modifikovana mastektomija, koja štedi grudni mišić, a limfni čvorovi se odstranjuju u skladu sa proširenošću bolesti, uz analizu stražarskog limfnog čvora. Ovakva provera limfnog čvora izbegava odstranjenje svih i zdravih limfnih čvorova, čime se uzrok pojave otoka ruke praktično otklanja.

Rak dojke
foto: Profimedia

Mera prevencije kod naslednog raka

Postoji i tzv. supkutana mastektomija, gde se odstrani kompletno tkivo dojke uz poštedu bradavice, a nakon toga se ugrađuju silikonske endoproteze.

– Tokom operacije proverava se tkivo iza same bradavice radi potpune sigurnosti odsustva svih zloćudnih ćelija, što obezbeđuje da vraćanje tumora bude svedeno na minimum.

Supkutana mastektomija može se primenjivati preventivno, kod pacijentkinja kojima je dokazana BRCA mutacija, koje imaju prekancerogene promene, kao i kod pacijentkinja kojima je dokazan multifokalni tumor ili tumor koji je u disproporciji sa veličinom dojki, obično kod žena mlađe životne dobi.

Rekonstrukcija dojke je složen zahvat

Nakon mastektomije nekada se odmah radi rekonstrukcija dojke, mada se u nekim slučajevima radi i odloženo.

- Operacija rekonstrukcije dojke je kompleksna, zahteva iskusnog hirurga ili tim koji se sastoji od onkohirurga i plastičnog hirurga. U Srbiji se poslednje dve decenije rekonstrukcija dojke radi u tercijalnim ustanovama, dok u regionalnim centrima gde se vrše operacije dojki rekonstruktivna hirurgija još uvek nema svoje mesto, te se pacijentkinje u zavisnosti od indikacije šalju u institute gde će im biti pružen adekvatan tretman.

6 najčešćih razloga za mastektomiju

Kada je tumor veći od pet centimetara u prečniku ili je srazmerno velik u odnosu na veličinu dojke

Kada je preoperativna hemioterapija kontraindikovana

Kada se u jednoj dojci nalazi više od jednog tumora (multicentrični karcinomi)

Kod zapaljenskog oblika raka dojke

Rak Dojke
foto: Profimedia

Ako prethodno lečenje operacijom i zračenjem nije bilo uspešno, tj. tumor se vratio

U nekim slučajevima nakon sprovođenja neoadjuvantnog lečenja – (hemio/biološka/hormonska terapija) koja za cilj ima da se tumor smanji i kod rezistencije tumora na terapiju.

Odluka o izvođenju radikalne mastektomije donosi se na osnovu uvida u kompletnu dijagnostiku: mamografiju, UZ pregled, kao i MR mamografije u slučaju da je potrebna, histopatološkog nalaza nakon biopsije (HP nalaz-tip karcinoma, status ER, PR, HER2, Ki-67%), starosti i opšteg zdravstvenog stanja pacijentkinje.

Biopsija pokazuje vrstu raka

Biopsija tumora daje lekaru informacije o vrsti raka dojke koja je prisutna i pomaže u planiranju lečenja.

Kada se javi sumnja na rak dojke, uzima se biopsija iz tumora pre nego što se isplanira lečenje. Biopsija se uzima pomoću igle, obično vođene ultrazvukom, a nekada se koristi i mamografija ili MR, ukoliko tumor nije vidljiv na ultrazvuku, kako bismo bili sigurni da je biopsija uzeta iz odgovarajuće oblasti u dojci.

Rak Dojke
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Žena)

Bonus video:

09:17

ZA DECU OBOLELU OD RAKA IZDVOJILI CELU PARCELU: Proizvode ORGANSKO POVRĆE za zdravlje mališana iz NURDOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track