KARDIOLOG UPOZORAVA: Čuvajte se srčanog i moždanog udara
Foto: Shutterstock

KARDIOLOG UPOZORAVA: Čuvajte se srčanog i moždanog udara

Život -

Jedinjenje po imenu homocistein nije poznato široj javnosti, a doktori upozoravaju da je jedan od glavnih uzročnik srčanog i moždanog udara. Sa kardiologom, doktorom Živom Kozlovačkim, specijalistom interne medicine, razgovaramo zbog čega se javlja povišen nivo homocisteina u krvi i kako da znamo da li imamo ovaj problem?

Ako na postavljena pitanja date više od pet potvrdnih odgovora, potrebno je da se posavetujete sa Vašim lekarom i uradite laboratorijski test. Pitanja su: Da li ste stalno umorni? Gubite snagu? Borite se sa održavanjem normalne telesne težine? Da li često osećate bolove u zglobovima mišićima, imate glavobolju? Često ste prehlađeni? Imate li poremećaj vidnog polja? Osećate li smanjenje koncentracije? Slabi li vam memorija? Jeste li često depresivni? Imate li problema sa spavanjem? Da li ste vegetarijanac? Konzumirate li dve čaše i više alkoholnog pića na dan/ više od tri šoljice kafe ili čaja dnevno? Da li svakodnevno konzumirate crveno meso?

Mnogo osoba će potvrdno odgovoriti na neka od ovih pitanja. Da li su svi u riziku?

dr Živa Kozlovački, kardiolog, specijalista interne medicine
dr Živa Kozlovački, kardiolog, specijalista interne medicinefoto: Promo

Istraživanje je pokazalo da u Srbiji čak 58% ljudi ima nasleđenu genetsku grešku koja, između ostalog, može uzrokovati povišeni nivo homocisteina, oštećenje krvnih sudova i srčane tegobe.

Homocistein je aminokiselina koja se prirodno stvara u organizmu. Međutim, ukoliko ne postoji dovoljno vitamina B6, B12 i folne kiseline, nivo homocisteina u organizmu naglo raste usled čega se na zidovima krvnih sudova stvaraju mikro pukotine na kojima se taloži loš holesterol.

Prilikom oksidacije lošeg (LDL) holesterola stvara se veliki broj slobodnih radikala koji dodatno ubrzavaju proces ateroskleroze, što za posledicu ima povećan broj srčanih i moždanih udara.

Analiza podataka prikupljenih iz preko 20 studija pokazuje da uvećan nivo homocisteina povezan sa značajnim povećanjem rizika od koronarne arterijske bolesti (60% kod muškaraca i 80% kod žena). Ovo povećanje je takođe povezano sa značajnim povećanjem rizika od cerebrovaskularnih i perifernih arterijskih bolesti.

Koje su normalne vrednosti za homocistein?

Gornja granica je 10 do 12 µmol po litru. Međutim, pojedini naučnici zastupaju stav da je svaka vrednost preko 6, eventualno 7 µmol/l patološka.

Osobama koje su u riziku se preporučuje da povećaju unos ribe, nemasnog mesa, posebno ćurećeg i pilećeg, kao i unos tvrdih sireva. Uvek se savetuje svima da prekinu sa štetnim navikama (pušenje, prekomerni unos alkohola i kafe). Poželjna je dozirana fizička aktivnost i naravno suplementacija.

U svojoj praksi preporučujem Cardiovitamin® kao suplementaciju svim pacijenatima koji su u riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Cardiovitamin® je odlično koncipiran preparat koji se preporučuje ukoliko je nivo homocisteina u organizmu povišen. Njegovi aktivni sastojci mogu pomoći da se snizi homocistein i spreči oštećenje endotela krvnih sudova čime se usporava proces ateroskleroze. Takođe, doprinose smanjenju zapaljenskog procesa i na taj način učestvuju u očuvanju zdravlja krvnih sudova.

Video:

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track