KAD NIKAKO NE MOŽETE U WC: Jedna namirnica spasava stvar, dovoljno je POLA ŠOLJICE! Dobra je za zdravlje očiju i zgrušavanje KRVI
Foto: Profimedia

SAVET

KAD NIKAKO NE MOŽETE U WC: Jedna namirnica spasava stvar, dovoljno je POLA ŠOLJICE! Dobra je za zdravlje očiju i zgrušavanje KRVI

Život -

Zima je, svi se brzo razboljevaju, a mnogi žele da smršaju - u jednom i drugom pomažu suve šljive.

Suve šljive neprocenjiv su izvor zdravlja. Dok izgledom podsećaju na velike, crne grožđice, njihova unutrašnjost pruža brojne zdravstvene dobrobiti, prenosi Net.hr.

suve šljive
foto: Profimedia

Pomažu kod zatvora

Jedna šoljica suvih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Upravo će ta vlakna pomoći ljudima koji pate od hroničnog zatvora. Istraživanja pokazuju da su pacijenti s hroničnim zatvorom doživeli bolji oporavak od pola šoljice suvih šljiva dnevno nego od "psyllium" vlakana.

Spas kod osteoporoze, ateroskleroze i zgrušavanja krvi

Neodstaje li vašem organizmu vitamina K, posegnite za suvim šljivama. Naime, jedna porcija suvih šljiva osigurava 129 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K koji značajno pomaže u zgrušavanju krvi. Istraživanja su pokazala da je nedostatak vitamina K kod starijih ljudi u korelaciji s steoporozom i aterosklerozom.

Bitne za zdravlje očiju

Osim što obiluju vitaminom K, izuzetno su bogate i vitaminom A. U porciji suvih šljiva nalazi se 27 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Samim su time suve šljive dobar izbor za zdravlje očiju - vitamin A poboljšava vid noću i štiti rožnicu, a koristan je i za imunološki sistem u celini.

Oči, Doktor
foto: Shutterstock

Snižavaju nivo šećera u krvi

Suve šljive mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. One obiluju visokim udelom topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi, smanjujući vreme zadržavanja hrane u želucu.

Bitne su za našu kožu i kosu

Vitamini i minerali prisutni u šljivama pridonose lepoti i zdravlju kože smanjujući proces starenja i odgađajući pojavu bora. Riznica su i gvožđa, čiji nedostatak može prouzrokovati opadanje kose.

suve šljive
foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr

Bonus video:

05:06

ZDRAVA HRANA NIJE BLJUTAVA I NEUKUSNA! Manekenski kuvar Danijele Boračeve ostavlja bez daha: Poznati obožavaju OVE recepte! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track