HRANA KOJU TREBA DA IZBEGAVATE AKO STE PREŠLI PEDESETU: Šteti vašem zdravlju, posebno SRCU, a evo koje namirnice su DOBRE za vas!
Foto: Profimedia

ŠESTA DECENIJA

HRANA KOJU TREBA DA IZBEGAVATE AKO STE PREŠLI PEDESETU: Šteti vašem zdravlju, posebno SRCU, a evo koje namirnice su DOBRE za vas!

Život -

Većina nas ne razmišlja previše o bolestima srca i krvnih sudova dok neko u našoj blizini ne doživi zdravstvene tegobe. Ovo naročito važi za one koji su ušli u šestu deceniju.

Starenje je samo po sebi rizičan faktor za kardiovaskularne bolesti, zato je važno ukloniti, koliko je moguće, druge faktore rizika, kao što je nezdrava ishrana. Da, hrana igra izuzetno važnu ulogu u našem zdravlju i vreme je da joj posvetite više pažnje.

Prema preporukama nutricionista ove namirnice ne bi trebalo da konzumirate nakon pedesete godine života:

Srce, Kardiolog
foto: Profimedia

Prženo Ako želite da održite srce zdravim nakon 50. rođendana, vreme je da počnete da razmišljate o unosu zasićenih masnoća. Hrana bogata zasićenim mastima utiče na začepljenje arterija, povećanje nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska. Preporuka je ograničiti unos mesa na porciju od 60 grama dnevno, crveno i prženo meso pojesti tek s vremena na vreme, ukloniti masnoće s mesa, izabrati niskomasne mlečne proizvode i povećati unos voća, povrća i vlakana na dnevnoj bazi.

Čips i gazirani sokovi Grickalice i keksići nemaju samo visok nivo šećera nego podstiču i prejedanje i povećavaju rizik od gojenja jer su veoma ukusni. Možete smanjiti taj rizik odabirom zdravijih alternativa poput gazirane vode.

čips
foto: profimedia

Dijetalna pića Veštački šećeri povezani su sa povećanim rizikom od kardiometaboličkih bolesti. Prema studiji objavljenoj u jednom naučnom časopisu, ljudi koju piju dijetalna pića povećavaju rizik za 36 odsto od razvoja metaboličkog sindroma i takođe rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 67 odsto od onih koji ih ne piju.

Krofne Ovaj desert mnogi vole, ali muškarci i žene iznad 50 godina bi trebalo da ga izbegavaju. Krofne ne samo da su pečene u ulju, nego su bogate i rafiniranim ugljenim hidratima i šećerima. Sve to može dovesti do gojenja i povećanja rizika od bolesti srca.

Slatkiši, Krofne
foto: Profimedia

Šta bi trebalo jesti:

- Maslinovo ulje - fenoli iz maslinovog ulja mogu "isključiti" gene povezane s upalom koji se javljaju kod osoba s metaboličkim sindromom. Osim toga, maslinovim uljem možete smanjiti masne naslage na stomaku.

- Sočivo - ishrana bogata ovom namirnicom može stabilizovati nivo šećera u krvi i može smanjiti upale u telu za 22 odsto.

- Orasi - konzumiranje oraha jednom ili više puta nedeljno povezano je sa do 19 odsto manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manjim rizikom od koronarnih bolesti.

orah, orasi
foto: Shutterstock

- Ovsene pahuljice - dnevnim unosom ove namirnice možete sprečiti dijabetes za 39 odsto. Uz to, možete smanjiti i loš holesterol.

- Jabuka s korom - brojna istraživanja ističu da ne bi trebalo da ljuštite jabuke jer kora sadrži polifenole koji mogu podstaći rast dobrih bakterija u crevima, pomoći u mršavljenju i smanjiti loš holesterol.

(Kurir.rs)

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track