09:08

STRES NE MORA UVEK BITI LOŠ! Psihijatar za Kurir TV objašnjava šta je EUSTRES i na koji način nam pomaže da se prilagodimo

zdravlje

STRES NE MORA UVEK BITI LOŠ! Psihijatar za Kurir TV objašnjava šta je EUSTRES i na koji način nam pomaže da se prilagodimo

Mentalno zdravlje -

Jedan od lajt motiva sveta u kome živimo je svakako stres. On je sveprisutan i neretko se potkrade u svakom dužem razgovoru. Posao, porodica, prijateljstva i svakakvi problemi u našem doživljaju mogu da se reflektuju kao stres.

- Stres u stvari podrazumeva jednu uobičajenu reakciju našeg organizma, znači i fizički i psihološki koja se dešava onda kada postoji neki stimulus od spolja ili iznutra. Znači, predstavlja našu reakciju na neku promenu - objašnjava psihijatar, dr Irena Đorđević.

dr Irena Đorđević, psihijatar
foto: Kurir TV

- Ono što ljudi obično misle to je da su negativne situacije ono što je nama stresno. Međutim stresno može biti i neka pozitivna situacija. Na primer, novo radno mesto koje smo dugo očekivali, koje smo želeli, ipak i to unosi neki nivo stresa – kako ćemo se snaći, da li ćemo adekvatno odgovoriti zahtevima nove radne jedinice - mišljenja je psihijatar, dr Jelena Matić.

Reč „stres“ ima uglavnom negativan predznak. Ne mora uvek biti tako.

- U stvari postoje dve vrste stresa: imamo nešto što je eustres i nešto što je distres. Taj eustres zapravo podrazumeva stres koji negde angažuje naše resurse, da se promenimo i adaptiramo i prilagodimo na neku promenu. I mi zapravo ne možemo ni da napredujemo u životu i ne možemo u tom smislu da se menjamo u nekom dobrom smislu ako nemamo nešto što jeste taj uzrok stresa - kaže dr Matić.

psihijatar, dr Jelena Matić
foto: Kurir TV

Ipak, negativan stres može da izraste u stanje depresije, što dokazuje kliničko iskustvo prihijatara.

- Znači postepeno osoba postaje neraspoložena, bezvoljna, nemotivisana, sve teže odgovara na radne zahteve, ali isto tako sve se odražava i na socijalnom planu. Znači, osoba gubi na svojoj životnoj funkcionalnosti. Tako da je to isto jedna od bitnih stvari, gde stres bude okidač za neke druge stvari.

Grad Beograd, projekat, rak dojke
foto: Kurir TV

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track