Udahnite zdravlje

Vazduh na moru i velikim visinama blagotvorno utiče na organizam

Udahnite zdravlje

Život -
Morski vazduh je pun negativnih jona, što znači da ćemo brže upijati kiseonik, a vazduh na planini je najčistiji koji možete naći na celoj planeti

Umorni ste od sive svakodnevnice i vazduha punog izduvnih gasova? Idite na more i planinu, jer vazduh pun aerosoli i onaj na velikoj visini ne samo da će napuniti vaša pluća čistim zdravljem nego će vam se i psiha, koja je izuzetno važna za celokupno stanje organizma, preporoditi posle desetak dana. Istina je da cele godine radimo da bismo otišli na more, i to ne bez razloga. Pored psihološke koristi koju imamo od šetnji plažom, najviše koristi od mora imaće naša pluća. A evo i zašto.

MoreMorski vazduh je pun negativnih jona, što znači da ćemo na moru brže upijati kiseonik i nivo seratonina ili "hormona sreće" održavati na idealnom nivou. Zato na moru nema stresa i lepše se spava. Teže je hodati po plaži, pogotovo peščanoj, pa je povećan i broj kalorija koje sagorevate, a pluća su aktivnija nego inače, kažu stručnjaci.Takođe, morska voda čisti sinuse, pa će osobe koje imaju ove probleme lakše disati i bolje se osećati. Zato, dok ste na moru, što više vremena upražnjavajte neku fizičku aktivnost kao što je plivanje, igranje odbojke na pesku ili duga šetnja po obali. - Preporučujem boravak na moru i planini, a naročito u proleće i jesen, jer tada nema jakih vrućina. Morski vazduh je bogat mineralima, i to je svakako dobro za sve koji imaju problem s disanjem. Naravno, i za zdrave osobe - kaže za Dr Kurir pulmolog dr Tatjana Radosavljević. Planina Lekari već vekovima preporučuju pacijentima da spas od bolesti pluća i priliku da poboljšaju opšte zdravstveno stanje potraže na planinama. Čist, nezagađen vazduh, mir i veličanstveni planinski vrhovi, na kojima možete odmarati oči i dušu, pravi su melem za vaše stresom načeto zdravlje. - Najveću korist od boravka na planini i udisanja čistog visinskog vazduha imaju oboleli od bolesti pluća. Glavni razlog je to što je vazduh na planini mnogo čistiji i bez zagađenja na koje smo navikli, pa na naša pluća deluje bukvalno kao lek. Zato su se nekad na planinama pravile bolnice i sanatorijumi - kaže dr Radosavljević.

Ređi infarktiNeka istraživanja su, na primer, potvrdila da ljudi koji žive na planini ređe doživljavaju infarkt od ostalih. - Dok ste na planini, pokušajte da što više vremena provedete u šetnji, naročito u predelima gde ima velikih i gustih šuma - savetuju lekari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track