Mama, ne ostavljaj me!

Privikavanje deteta na polazak u školu ili vrtić i odvajanje od vas nije tako lak zadatak

Mama, ne ostavljaj me!

Život -
Kada vaš mališan prvi put napušta kućno okruženje, to je stresna situacija i za njega i za vas

Verovatno vam je i posle tri nedelje, koliko je prošlo otkako vam je dete krenulo u vrtić, teško da prihvatite činjenicu da ono više nije svakog dana uz vas. Stalno vam je pred očima njegovo uplakano i uplašeno lice, koje je isto svakog dana kada se rastajete na ulazu školice.

Pedijatri ističu da su takve situacije prirodne i da mogu da potraju i do mesec dana, zato je potrebno da prelomite i prihvatite situaciju takvu kakva jeste.Dr Kurir je istraživao koji su to načini da to učinite što bezbolnije i lakše.Za mališana je važno da upozna prostor u kom će boraviti, kao i decu i vaspitačice. Ako dete ostavljate na čuvanje nekoj novoj osobi van ustanove, gde se prilagođavanje podrazumeva, neka vaš mališan tu osobu vidi bar nekoliko puta pre nego što počne da ostaje s njom.

Veoma važan savet je da nikada, ukoliko je moguće, ne ostavljate dete umorno ili gladno.Razgovarajte s mališanom i uputite ga u to šta ga očekuje tokom boravka u vrtiću, a i vi se pripremite na to. Pre toga mu čitajte priče o drugoj deci koju čuvaju dadilje ili koja vole da idu u jaslice i obdaništa. Objasnite mu gde ćete biti dok ga neko drugi čuva i kada ćete se tačno vratiti.

Takođe, kada odlazite iz ustanove ili kuće u kojoj ga ostavljate, budite brzi, ali se nemojte iskradati. Roditelji često čekaju trenutak da detetu nešto zaokupi pažnju i čim skrene pogled, iskradu se iz prostorije. Kada dete to shvati, uznemirenije je nego kada zna da ćete negde otići. Ipak, ne odugovlačite s rastankom jer tako i sebi i njemu produžavate stres. Smislite neki ritual da odvajanje bude prijatno i puno ljubavi.

Nikako ne radite

Jednom kada se pozdravite s mališanom, nemojte se vraćati, jer ćete tako zakomplikovati proces opraštanja i učiniti ga još gorim. Nemojte viriti u prostoriju jer su velike šanse da vas dete vidi. Takođe, veoma je važno da se po njega vratite onda kada ste i obećali, jer će dete znati da sigurno dolazite po njega. Ako iz nekog razloga kasnite, nazovite vrtić i pobrinite se da dete čuje tu poruku i shvati je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track