Kondom glavu čuva!

Muškarci se češće zaraze HIV-om jer tokom seksa ne koriste zaštitu

Kondom glavu čuva!

Život -
Od 1984. do 2011. godine među inficiranima ili obolelima i umrlima od side, muškarci su tri puta brojniji

Ukoliko spadate u grupu muškaraca kojima kondom ne pada na pamet, skloni ste rizičnom i nezaštićenom seksualnom odnosu, vreme je da odmah prestanete to da činite! Sigurno ste bezbroj puta čuli da se možete zaraziti HIV-om upravo na taj način.

Ako vas Dr Kurir ne ubedi da zdravlje treba da vam bude prioritet, statistika sigurno hoće!Istraživali smo koliko je osoba koje su HIV pozitivne u našoj zemlji i na koji su se način zarazile, kao i koji je broj onih koji su do sada umrli od side.- Od 1984. do 2011. godine, među svim registrovanim koji su inficirani virusom HIV ili su oboleli i umrli od side, muškarci su tri puta brojniji.

Nezaštićeni seksualni odnos u poslednjih pet godina najdominantniji je način prenošenja virusa. Upravo na taj način je prethodne godine, od ukupnog broja novootkrivenih HIV pozitivnih, čak 81 odsto dobilo taj virus - podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

U rizičniju grupu spadaju homoseksualci, jer je 52 odsto njih kao razlog oboljevanja navelo nezaštićen seksualni kontakt s drugim muškarcem. S druge strane, 29 odsto pripadnika muškog pola zarazilo se jer je bez upotrebe prezervativa imalo intimne odnose sa ženom.

- Muškarci češće nego žene prijavljuju da su u poslednjih godinu dana imali više od jednog seksualnog partnera, odnosno partnerke, tačnije 14 odsto muškaraca u odnosu na četiri odsto žena. Pri poslednjem seksualnom odnosu kondom je koristilo 65 odsto muškaraca, a svega 47 odsto žena - kaže statistika Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije koje je sprovedeno 2006. godine.

Ovakav podatak govori da muškarci imaju veću odgovornost za smanjenje rizika pri seksualnom odnosu, jer žene u ovom slučaju u manjoj meri kontrolišu da li će kondom biti upotrebljen.Takođe, prenos HIV infekcije inficiranom krvi među intravenskim narkomanima u poslednjih pet godine opada. Ipak, na taj način 77 odsto muškaraca dobije virus.

Šta je HIV?

U pitanju je virus humane imunodeficijencije, koji izaziva neizlečivu i fatalnu bolest. Nosioci ovog virusa na početku ne osećaju nikakve tegobe, već se kod njih samo javlja blago uvećanje limfnih žlezda. Nekada je ovo praćeno i groznicom, malaksalašću, promenama na koži, glavoboljama i bolovima u zglobovima. Bolest s godinama napreduje zato što HIV razara odbrambeni sistem organizma. Pošto se ošteti u znatnoj meri, inficirana osoba postaje neotporna na razna oboljenja, sklona je tuberkulozi i pojavi niza tumora. To je pokazatelj da je oboljenje dostiglo nivo stečene imunodeficijencije (AIDS), odnosno da predstavlja uznapredovali stadijum infekcije HIV-om.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track