Borba za dah

Pleuritis ili upala plućne maramice često je oboljenje i trebalo bi što pre započeti lečenje

Borba za dah

Život -
Bolovi u grudima, suv kašalj praćen temperaturom i malaksalošću mogu biti simptomi bolesti

Ne dozvolite da vas simptomi, poput jakog bola u grudnom košu, koji se pojačava pri dubokom disanju i kašlju, povišena temperatura, malaksalost, noćno znojenje i glavobolja, zavaraju da ste "zaradili" samo prehladu. Navedene tegobe jasan su pokazatelj da vaša pluća "ne rade" kako treba, a ukoliko ne prestajete da kašljucate i dobijate gušenje, velika je verovatnoća da imate upalu plućne maramice ili pleuritis, koja može da vam ugrozi disanje.-Plućna maramica je omotač koji obavija oba plućna krila i sastoji se iz spoljašnjeg sloja prema rebrima i dijafragmi i unutrašnjeg sloja prema plućima. Između njih je uzan prostor ispunjen tečnošću, koji omogućava pokrete pluća pri disanju - objašnjava za Dr Kurir dr Tatjana Radosavljević, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu. Ona kaže da pleuritis podrazumeva zapaljenske procese koji zahvataju plućnu maramicu, a uzročnici mogu biti razni, najčešći bakterije i virusi.-Upala maramice može biti prateća pojava upale pluća, kada dolazi do ispunjavanja prostora između dva sloja plućne maramice viškom tečnosti. Gornja upala plućne maramice je komplikacija teških ili nelečivih i masivnih upala pluća, a postoji i tuberkulozna upala - kaže dr Radosavljević i dodaje da ukoliko se to ne leči, lako može doći do pojave empijema, odnosno skupljanja gnoja i vazduha u prostoru između slojeva plućne maramice. Ukoliko se gušenje zbog velike količine nagomilane vode ne prepozna na vreme, može ugroziti disanje.-Nedovoljno lečeni slučajevi mogu se završiti stvaranjem masivnih priraslica - svarti, koje ometaju disanje ponašajući se kao svojevrsni okovi u kojima pluća ne mogu dovoljno da se šire - kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, od upale plućne maramice niko nije pošteđen, pa obolevaju ljudi svih uzrasta, a lošiji tok bolesti javlja se kod onih sa slabijim imunitetom.

-Ukoliko je zapaljenje praćeno velikom količinom tečnosti, ona se vadi iz maramice velikom iglom. Intervencija se zove pleuralna punkcija, dok se gnojne upale dreniraju preko širokog drena. Manje ili "suve" upale leče se antibioticima, a važne su i vežbe disanja kako se ne bi razvile priraslice - savetuje naša sagovornica.

Vrste upale i simptomi

- tuberkulozni pleuritis - počinje naglo povišenom temperaturom, suvim nadražajnim kašljem, bolom u grudima, koji se pojačava pri govoru, dubljem disanju, kašlju i kijanju - virusni pleuritis - javljaju se bol u plućnoj maramici, suv kašalj, smetnje pri disanju, povišena temperatura, bol u zglobovima, mišićima, glavobolja i znojenje- bakterijski pleuritis - klinička slika ispoljava se znacima bolesti primarnog oboljenja i jakim bolom u plućnoj maramici- empijem - ispoljava se visokom temperaturom, pleuralnim bolom, otokom kože, iskašljavanjem gnojnog sadržaja, smetnjama pri disanju. Postoji i opšta iznemoglost, malaksalost, znojenje, gubitak telesne mase, psihofizičko propadanje bolesnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja