Baš je teško reći "volim te"!

Muškarci ispoljavaju gruba osećanja, ne nežna. Za njih su tople emocije - slabost

Baš je teško reći "volim te"!

Život -
Svojim partnerkama pre će pokazati na delu da ih vole nego što će to izgovoriti, jer je to prihvatljivo ponašanje

Vidite da vas voli. To vam pokazuje raznim postupcima. Čini sve da se vidite, da vam bude lepo.

Savršeno vas dodiruje. Ali bez reči. Bez nežnih izjava. Bez onoga "volim te!" Pitate se zašto mu je toliko teško to i da kaže. U mejlovima, SMS porukama malo fali da vam to napiše. Uz to, vaš muškarac teško pokazuje ili nikada da je ranjiv i slab. Ne daj bože da slučajno zaplače, tada bi bespovratno samog sebe okarakterisao kao slabića.

Ponekad vam se čini da je spremniji da vas izgubi nego da vam kaže da vas voli.Aleksandra Janković, psiholog, kaže za Dr Kurir da je to čest problem kod muškaraca. - Poznato je da oni imaju problem s ispoljavanjem nežnih osećanja. Trude se da sve drže pod kontrolom i da deluju nedodirljivo, a kada bi ispoljili emocije, to bi navodno bila ozbiljna slabost. Ovo je kod njih postalo tradicionalno jer je utemeljeno u kolektivnom nesvesnom. Oni misle da je svako emotivno pokazivanje, a naročito plakanje, samo za slabiće - kaže za Dr Kurir Jankovićeva. Prema njenim rečima, veliku ulogu imaju roditelji i njihovo vaspitanje. Jankovićeva smatra da se oni drugačije ophode prema devojčicama nego prema dečacima. - Devojčicama je dozvoljeno da se isplaču i požale se, da priznaju kad su tužne i kad im je teško. S druge strane, dečacima je uobičajeno da ispolje gruba osećanja, ljutnju i bes. Sve ostale lepe emocije su zabranjene. Televizijski programi, serije i filmovi pokazuju da nije sramota kad muškarci ispoljavaju svoje emocije. I pored toga, teško je osloboditi se dugo ukorenjene prethodne pojave da svaki muškarac treba da bude rezervisan, racionalan, jak i da ostane na visini zadatka. Kad muškarci osećaju, gube kontrolu, a to je direktna pretnja čitavom njihovom sistemu. Nisu svesni da im osećanje ljubavi može doneti radost, da ih neće ugroziti i da neće biti povređeni - objašnjava ona.Naša sagovornica predlaže da je za početak najbolje da se napiše ljubavni mejl ili poruka na papiru. To može biti lakše, a i romantičnije. - Nekima je čak lakše da iskažu svoja osećanja preko telefona nego uživo. Sva ta zatvorenost se može rešiti i ne bi trebalo da vas zabrinjava - kaže Jankovićeva.

Ne terajte ihAleksandra Janković naglašava da je muškarcima najteže da se izraze verbalno, iako svojoj partnerki raznim postupcima pokazuju da je vole.- Ako partnerka traži od svog muškarca i verbalnu potvrdu njegove ljubavi, on postaje besan i često kaže: "Šta još moram da uradim da bi shvatila? To se podrazumeva. Valjda znaš!" Zapitkivanja mogu biti kontraproduktivna, pa bi žene trebalo da budu malo taktičnije kad žele da čuju "volim te".

Trebalo bi da govore o sebi, da se otvore i kažu da je i njima ponekad teško da priznaju ljubav i da im treba vreme - savetuje psiholog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track