Otrov crne mambe ublažava bol

Zmijski otrov kao lek

Otrov crne mambe ublažava bol

Život -
U smrtonosnom otrovu jedne od najbržih i najopasnijih otrovnica u Africi otkrivena je supstanca koja ublažava bolove isto kao morfijum

BEOGRAD - U smrtonosnom otrovu crne mambe, jedne od najbržih i najopasnijih otrovnica u Africi, otkrivena je supstanca koja ublažava bolove isto kao morfijum, tvrde francuski naučnici iz Instituta za molekularnu i ćelijsku farmakologiju koji se nalazi u blizini Nice.

Istraživači su pre otkrića delotvornog proteina iz mambinog otrova ispitali otrove kod čak 50 životinjskih vrsta, ali nijedan nije imao efekat kao otrov ove afričke zmije.

Mambalgini, kako su ove delotvorne proteine naučnici nazvali, prilikom davanja ne izazivaju glavobolje, povraćanje, grčenje mišića i teškoće u razmišljanju, koje su karakteristične za terapiju morfijumom.

Mambalgini napadaju bol na sasvim drugačiji način, zbog čega organizam ne oseća većinu negativnih sporednih efekata, istakao je dr Erik Lingvelja, član istraživačkog tima.

Iako su ova istraživanja na eksperimentalnom nivou, dr Lingvelja kaže da nema razlike između prirode bola kod miševa na kojima se ogled izvodi i ljudi, što budi nadu da se mogu proizvesti novi i efikasniji analgetici.

Zapravo, testovi na ljudskim ćelijama u laboratorijskim uslovima, pokazali su da mambalgini postižu slično dejstvo i kod ljudi. Da bi se to potvrdilo treba da se obavi još dosta istraživanja i sa sigurnošću ustanovi njihova delotvornost bez negativnih posledica na ljudski organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track