Da! Uz malo truda!

Da li je moguće sprečiti infekciju disajnih puteva, pogotovo sad, kad su svi oko vas već bolesni?

Da! Uz malo truda!

Život -
Ispiranje nosa i grla slanom vodom, izbegavanje zatvorenog prostora i često pranje ruke neki od načina

Već svi oko vas kijaju. Čekate da dođe vreme i na vas. Da li je moguće ostati zdrav? Sada, tokom jeseni, kad je svaki drugi čovek bolestan? Doktori kažu da postoji način. Ispiranje nosa i grla slanom vodom jedan je od najefikasnijih. Što kraći boravak u zatvorenom prostoru drugi, ali taj je manje izvodljiv. Vitaminska ishrana, higijena ruku... Pa stvarno, neki ljudi nikad ne dobiju grip i ostale infekcije.

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u voždovačkom Domu zdravlja, kaže za Dr Kurir da je efikasna prevencija respiratornih infekcija održavanje higijene gornjih disajnih puteva, i to stalnim ispiranjem usne i nosne sluzokože.- Tako se eliminišu toksini, bakterije, virusi ili gljivice koji se u njima zadržavaju. Pojavu respiratornih infekcija takođe možete sprečiti što kraćim boravkom u zatvorenim prostorima, a naročito u sredinama u kojima ima puno izduvnih gasova i duvanskog dima. Zato se preporučuje da što više slobodnog vremena provodite napolju. Bilo bi savršeno da smanjite ili potpuno ukinete pušenje, jer ono parališe trepljasti epitel na zidovima disajnih puteva. Pušenje sprečava njegovo mehaničko delovanje na uklanjanje toksina iz vazduha, zato su pušači u većoj opasnosti od dobijanja neke respiratorne infekcije - kaže dr Dimitrijević.Ona objašnjava da se ćelije imuniteta, koje se nalaze u zidovima disajnih organa, konstantno bore protiv udahnutih mikroorganizama.- Kada njihov broj bude toliko velik da se ne mogu uništiti, u borbu protiv njih uključuju se svi raspoloživi mehanizmi organizma - kaže za Dr Kurir dr Dimitrijević.Za sve one koji još ne znaju, respiratorni organi formiraju kanale kojima vazduh iz spoljašnje sredine dospeva u pluća udisanjem. Ona ga prerađuju tako što iz njega izdvajaju kiseonik, koji preko krvnih sudova šalju u sve ćelije. S druge strane, organi za disanje nepotrebne sastojke vazduha izbacuju iz organizma izdisanjem.

Prevencija- redovno pranje ruku- održavanje higijene- održavanje klima-uređaja i uređaja za grejanje- boravak na otvorenom prostoru- smanjenje ili ukidanje pušenja- redovno provetravanje prostorija- ishrana bogata vitaminima i unošenje tečnosti u organizam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track