Na prve simptome - pravac kod doktora!

Plućna embolija ili začepljenje plućne arterije može biti smrtonosno

Na prve simptome - pravac kod doktora!

Život -
Gubitak daha, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, bol u grudnom košu neki od simptoma bolesti

U poslednje vreme vam se dešava da iznenada izgubite dah, pa onda počinjete ubrzano da dišete i srce vam brže lupa, a pritom vas boli u predelu grudnog koša. Ove kratkotrajne epizode, koje prati iskašljavanje sukrvice ili krvi, ponavljaju se već neko vreme i počeli ste da osećate strah. To nije bez razloga i trebalo bi da se što pre obratite lekaru, jer navedeni simptomi ukazuju na mogućnost da ste oboleli od plućne embolije.Prof. dr Dragana Jovanović, pulmolog, objašnjava da ova bolest može biti vrlo opasna jer često opterećuje srce, zbog čega može doći i do smrtnog ishoda ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vreme.- Plućna embolija označava začepljenje plućne arterije ili neke od njenih manjih grana usred postojanja tromba odnosno ugruška. Tromb sa periferije putem venske krvi dospeva u srce, a odatle u takozvani mali krvotok, gde zapuši jednu ili više arterija pluća - kaže naša sagovornica i dodaje da plućnu emboliju mogu izazvati krvni ugrušci, masne kapljice, vazduh odnosno gasovi, strana tela, bakterije, paraziti i ćelije tela, ali bolest najčešće uzrokuju trombovi koji se stvaraju u dubokim venama nogu i karlice.- Najčešći faktor rizika za stvaranje ugrušaka u venama donjih ekstremiteta je dugotrajna imobilizacija, odnosno dugotrajno sedenje i ležanje nakon preloma nogu, kuka ili većih povreda, kao i nakon operacija, naročito reproduktivnih organa, operacija creva, bešike, prostate - objašnjava dr Jovanović i dodaje da se u tim slučajevima plućna embolija manifestuje kada dođe do infekcije, pa se pacijent javlja lekaru zbog zapaljenja pluća ili plućne maramice.Ona kaže da su plućne embolije uglavnom manjeg obima i da najčešće prolaze bez simptoma, ili s minimalnim simptomima. Međutim, ukoliko se pacijent guši i iskašljava krv, može doći i do trenutne smrti, jer je došlo do embolije plućnog arterijskog stabla, koja može izazvati i akutni zastoj rada srca.

LečenjeProf. dr Dragana Jovanović kaže da se za smanjenje bolova u grudnom košu pacijentima daju analgetici, a za smirenje sedativi, dok je kod nekih neophodno uključiti i terapiju kiseonikom.- Takođe je neophodno da se u terapiju uključe i trombolitici, koji pospešuju razbijanje ugrušaka, kao i kardiotonici. Kod nekih pacijenta jedini način izlečenja je hirurško odstranjivanje plućne embolije - navodi ona.

PrevencijaPrema rečima prof. dr Dragane Jovanović, prava i dovoljna preventiva u većini slučajeva jeste normalna telesna težina, kretanje, bavljenje sportom.- Time se održava dobra cirkulacija u venama nogu i karlice i sprečava se formiranje tromba ili ugrušaka, koji su ishodište kasnijih plućnih embolija - savetuje Jovanovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track