Nikako sami ne tumačite rezultate!

Dabl, tripl i kvadripl testovi u trudnoći postali su standard. Oni pokazuju verovatnoću da beba ima

Nikako sami ne tumačite rezultate!

Život -
Metoda procene stanja ploda spada u neinvazivne, neophodno je samo da trudnica da krv

Trudni ste već desetak nedelja. Sve je u redu, dobro se osećate. Vaš doktor, međutim, kaže da bi trebalo da uradite pojedine analize krvi, kao i ultrazvučni pregled. Odmah pomišljate na sve i svašta. Opustite se! Takozvani dabl, tripl i kvadripl testovi služe da se izračuna kolika je verovatnoća da plod ima neku anomaliju. Postali su standard. Doc. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica odeljenja za konzervativno lečenje steriliteta u GAK "Narodni front", kaže za Dr Kurir da je takozvani biohemijski skrining neinvazivna metoda kojom se na osnovu analize krvi majke i rezultata ultrazvučnog pregleda ploda kompjuterski proračunava verovatnoća i rizik od hromozomskih poremećaja trizomije 13/18, Daunovog sindroma i defekta neuralne cevi.- Najvažniji test je dabl, koji se radi između pune 12. i 14. nedelje trudnoće. Prethodno se trudnica pregleda ultrazvučno. Meri se dužina ploda, vratni nabor, gleda da li se vidi nosna kost i drugi morfološki detalji ploda. Istog dana ili narednog trudnica se upućuje na vađenje krvi za dabl test. Određuju se parametri kao što je protein PAPP-A i hormon bHCG i na osnovu njihovih vrednosti izračunava se rizik. Ukoliko je rizik veći od 1:250, pacijentkinja se šalje u genetsko savetovalište, gde konzilijum lekara i genetičara odlučuje da li će se raditi tripl ili kvadripl testovi ili biopsija horionskih čupica, posteljice, amniocenteza - uzimanje plodove vode, ili kordocenteza - uzimanje krvi iz pupčanika ploda - objašnjava dr Mitrović Jovanović.Kako ona kaže, ukoliko se rade tripl ili kvadripl testovi, trudnica dolazi tokom 16. nedelje trudnoće. - Ista je procedura kao za dabl, samo što se ovog puta analizira bHCG, estriol, alfa-fetoprotein, a u slučaju kvadripl testa i inhibin A. Ipak bi svaka buduća mama trebalo da zna da postoji mnogo lažno pozitivnih rezultata pa ne treba odmah da paniče - kaže sagovornica Dr Kurira.

Cene testovaDabl, tripl i kvadripl test moguće je uz uput uraditi u državnim ginekološkim ustanovama. Pošto se na njih ponekad čeka i potrebno ih je zakazati, trudnice često izgube strpljenje i idu u privatne laboratorije. Cena dabl testa u privatnom sektoru najčešće iznosi 2.500 dinara, tripl oko 3.000, a cena kvadripl testa je do 6.000 dinara.

Bez panikeSavet stručnjaka je da trudnice ne tumače same svoje rezultate, jer se pored rizika koji se softverski proračunava analiziraju i apsolutne vrednosti merenih parametara, pa se tek na osnovu i jednog i drugog može dati opšta slika i proceniti realan rizik. Rad genetskog savetovališta ima izuzetan značaj za pacijente jer povećava sigurnost u obradi rezultata biohemijskog skrininga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track