Grejprfut i lekovi opasna kombinacija

Istraživanje

Grejprfut i lekovi opasna kombinacija

Život -
Među lekove koji stupaju u neželjenu interakciju sa ovim voćem spadaju neki protiv raka, srčanih bolesti, kao i medikamenti protiv bolova i oni koji se primenjuju kod šizofrenije

TORONTO - Spisak lekova čije mešanje s grejpfrutom može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme uključujući iznenadnu smrt, povećava se, upozorio je kanadski naučnik koji je prvi i uočio tu nekompatibilnost.

Do sada je utvrđeno da nekoliko desetina lekova, od kojih se mnogi masovno prepisuju za česte zdravstvene probleme, stupaju u opasnu interakciju s grejpfrutom ili sokom tog voća, upozorava Dejvid Bejli iz kanadskog Instituta Loson za zdravstvena istraživanja, prenosi AFP.

U poslednje četiri godine broj lekova za koje je utvrđeno da se "ne slažu" s grejpfrutom je povećan sa 17 na 43. Problem je u tome što pacijenti najčešće i ne obaveštavaju lekara o tome da konzumiraju grejpfrut i što ih lekari najčešće to i ne pitaju i što se ne sete da loše reakcije na neki medikament povežu s dotičnim voćem, ističe Bejli.

Negativno dejstvo grejpfruta je u tome što inhibira jedan enzim uz pomoć kojeg se metaboliše uneti lek. Medikament tako prelazu u krv "u punoj snazi", izazivajući efekat predoziranosti.

Među lekove koji stupaju u neželjenu interakciju s grejpfrutom spadaju neki protiv raka, srčanih bolesti, kao i medikamenti protiv bolova i oni koji se primenjuju kod šizofrenije. Sve su to lekovi koji se uzimaju oralno.

Dovoljno je uz lek popiti samo jednu čašu soka od grejpfruta pa mogu da se pojave ozbiljne komplikacije - gastrointestinalno krvarenje, otkazivanje bubrega, problemi s disanjem ili iznenadna smrt.

Takav efekat bi mogle da imaju i kombinacije lekova sa pomorandžama sorte "sevil" ili lajmom (zelenim limunom), ali je to polje manje istraženo, upozorava Bejli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track